lørdag 16. april 2011

Ingen snø, ingen snøspurv

I fjor på denne tida var det minst 300 snøspurv på et lite jorde øst for Vadsø. I år har jeg sett bare et par stykker - selv om våren er uvanlig tidlig.

Hvorfor er de borte?

Jeg har opplevd det før, og vet at det ikke er noen grunn til bekymring. Snøspurven har neppe gått drastisk tilbake. Årsaken er nok heller at det er lite snø i fjellet. Da ser det ut til at snøspurven velge å spre seg og innta hekkeområdene; der er det nemlig en fordel å være tidlig ute for å sikre seg et territorium.

I tidligere år har jeg opplevd å tråkle meg mellom bare rabber innover fjellet, for så å bli ønsket velkommen av kvitrende snøspurv. Det setter definitivt en spiss på en isfisketur seint i april.

Et av finnmarkingenes kjæreste vårtegn er store flokker med snøspurv langs kysten, men paradoksalt nok er det egentlig et tegn på at våren har kommet litt på etterskudd.

I fjor var det langt mer snø enn i år; da var frø og bær som tinte fram langs kysten kjærkommen kost for snøspurven. Legg merke til blålilla munnviker på både hannen og hunnen - de har mesket seg i kreklingtuene.

10 kommentarer:

 1. Hei.

  Ferden nordover tar sin tid. Den helga jeg var og fotograferte på Mølen var det en stor flokk snømeis der. Kom ikke på skuddhold, så ingen ting å vise frem. Artig å se at nå, en mnd senere har du fått den opp til deg.

  Kåre

  SvarSlett
 2. Ikke alltid lett å få de fuglene man øsnker og håper, på minnebrikken :)
  Flott blogg du har

  SvarSlett
 3. Du er jo en dyktig fuglemann, så jeg kjøpte teorien din med hud og fjær, men har nå begynt å tvile. Ser likevel ikke bort fra at teorien kan ha noe for seg, men mine observasjoner bekrefter det ikke akkurat.

  Har nå hatt noen lange turer inne på Varangerhalvøya og har sett kun en snespurv. Det tyder ikke på at de direkte har flommet inn over hekkeområdene, men bare jeg er vel heller ikke helt statisisk pålitelig.
  I fjor på denne tiden var det flere å se innover fjellet.

  SvarSlett
 4. @Bjarne: Det var sett flokker på mange titalls langt oppe i Komagdalen da jeg skrev dette.

  SvarSlett
 5. Her kan jeg bli litt kledelig grønn,Snøspurven har jeg kjørt land og strand rundt (i Lofoten) for å se, men ikke vært heldig ennu! Det første bildet ditt var vakkert, syns nu jeg da! Forrige året måtte de stenge flyplassen på Stokmarknes pga store flokker med Snøspurv....Men ikke i år.Håper du finner dem igjen, og deler flere bilder med oss :-)

  SvarSlett
 6. Ja, ja det er jo bare det lille jeg ser gjennom mine alltid sviktende øyne som jeg bygger mine tynne konklusjoner på.

  SvarSlett
 7. Hvis vi ser en drastisk nedgaang i snøspurvbestanden de neste årene, skal jeg gladelig innrømme at jeg tok feil, men mønsteret har vært tydelig i årevis.

  SvarSlett
 8. vi har hatt en liten flokk på rundt 25-30 fugler her ved Strandkanten i sentrum av Tromsø i ca en uke.. la ut solsikkefrø og fett men de valgte å spise i steinfyllingene langs vannkanten.. og vi har mer enn nok snø i fjellene : )

  god søndag fra meg som kom via Eirin i Alfaz : )

  SvarSlett
 9. Flotte fugler dette. Jeg husker de i fra min tid i Vadsø.

  SvarSlett
 10. Jeg mener jeg så og tok bilde av en snøspurv i dag. Jeg bor på Meheia utenfor Kongsberg. Jeg har notert og sett den her før, men denne så litt større ut en de jeg så før. Vakker fugl.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com