søndag 3. juni 2012

Haukuglesommer

Den store lementoppen har visstnok gitt seg, men fortsatt er det bra med smågnagere mange steder i Finnmark. For første gang har jeg opplevd at fuglekasser på Varangerhalvøya har vært fulle av mus og gulpeboller fra spurveugla - den finnes normalt ikke her ute. Synd for rødstjerten, som ikke vil hekke på et stinkende teppe av råtten mus med fluelarver. Husverten burde kanskje sjekket kassene før, men slik hamstring har altså ikke vært noe problem i tidligere vintre.

På vårvinteren hadde vi en veritabel invasjon av haukugle i Øst-Finnmark, særlig i Tanadalen. Flere par har senere gått til hekking. På hytta til noen bekjente i Jakobselv har de til og med lagt egg i raftekassa.

Litt lenger ned i dalen driver Øyvind Zahl Arntzen sin fuglepark, og han opplevde å få både perleugle og haukugle i kassene! Hekkende perleugle er en liten sensasjon på disse kanter, men dessverre forlot paret sine to egg, trolig etter et oppgjør med haukugla 200 meter unna.

Den har til gjengjeld hatt gode dager, med fire friske og nokså jevnstore unger i kassa. En hadde hoppet ut i går, nummer to kom i dag (søndag). På myra rett nedenfor kassa løper det mus rundt omkring på høylys dag, så det er godt håp om at det blir mat nok til å fostre opp alle fire.

Øyvind har flere småfuglkasser og foringsplasser i sin fuglepark, i tillegg til haukugla, og leier ut parken til naturfotografer og andre interesserte. Du kan kontakte ham på 90 76 04 12 eller tours@arctic-adventures.com .

11 kommentarer:

 1. Godt for haukugler men synd at perlugler har forlott eggene. Ellers ville det vært moro at kulene kommer godt til verden. Mye har skjedd på to uker. Ungene har kommet til verden.
  Hyggelig at du kom innom Knut Sverre. Vi har utgitt vårt mening om kulisene og hva som kunne bedre fotografisk. Men han har vel deg som back up.

  :) duy

  SvarSlett
 2. Fine bilder av ugla, likte best det første.

  Ottar

  SvarSlett
 3. Herlige bilder av ugla !!
  Nå må du ikke friste meg mer... Har allerede 2 turer til Finnmark iår. Er redd det er noen som blir hissig hvis jeg foreslår en tur til... Må nok samle litt fler "poeng" først...

  SvarSlett
 4. Hei Knut.
  Flotte bilder av Haukugla. Dette er en flott fugl. Håper på å treffe den en dag. Knut

  SvarSlett
 5. Flotte bilder der jeg likte det første og siste best. Hvis tittelen omfatter samtlige bilder i innlegget så må jeg si dere har stusslig sommer i Varanger:)

  SvarSlett
 6. Det første og siste bildet er virkelig knakende gode naturfoto. Må si jeg faller ekstra for det siste fluktbildet, der du i tillegg til haukugla har fått med vakkert gult gress som kontrast mot den hvite snøen.

  Knut Børge

  SvarSlett
 7. Fantastic pictures of owls.
  Greetings from Polish

  SvarSlett
 8. Flott å høre at haukuglene får frem unger i nord! I Troms ser det ut til å være totalkollaps i gnagerbestandene. I alle fall dersom man skal bedømme etter antall uglehekkinger. Mange kasser er sjekket, og de få uglene som har gått til hekking har avbrutt. Ingen haukugler å se heller.

  Fine bilder, nr 2 er en "killer"...dødssøt!

  P.S. Ka i F** e en raftekasse??? Drives det rafting i kasser istedenfor gummibåt der oppe? :o)

  Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 9. Takk for kommentarer!

  Ja, Torbjørn, dunjakka er forrtsatt i bruk denne uka, så sommeren i Varanger er ikke så langt unna bilde 4... selv om det er tatt i april.

  Espen, raftekassa er bordene som omslutter utspringet av takstolene, om du skjønner.

  SvarSlett
 10. Du leverer alltid fine bilder. Bloggen din er en fryd !!

  SvarSlett
 11. Flotte bilder. Det siste er bare hærlig:)

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com