mandag 7. januar 2013

Elefant på kloss hold


Chobe nasjonalpark, en ettermiddag i november:

En uvær er på vei fra vest, og vi har funnet fram vidvinklene for å få dyra i silhuett mot den dramatiske himmelen. Bøfler og elefanter i hundretall beiter på flommarkene ved elva som skiller Botswana fra Namibia.

Vi befinner oss i en båt spesiallaget for fotosafari, og guide og fører gjør sitt beste for å velge rette posisjoner og unngå bølger. 

Og å unngå visse dyr, ikke minst; det er ikke alt av storvilt vi vil pille på nesen her nede.Men akkurat nå har føreren blitt i overkant opptatt av stabiliteten vår. Båten står med baugen godt opp på en sandbanke. Og der står den, uten å bry seg om at motoren går i revers.

Og hva tenker egentlig elefanten som kommer mot oss?

Må den gå akkurat her?

Skal den stoppe snart? Eller skal den sjekke hva båten egentlig tåler? 

Eller hva menneskedyrene tåler, sånn med tanke på at det bor noen voksne krokodiller i denne elva?

Det brer seg en litt tvilrådig stemning i båten, men den innfødte føreren ser ikke ut til å ha noen panikk, så vi fortsetter å fyre løs.


Jeg har byttet til 70-200-zoomen, og snart fyller elefanten søkeren på korteste brennvidde. Det er et mektig syn når det store dyret kommer enda nærmere, tårner over oss og passerer på kloss hold.

– Var det farlig, spør vi båtføreren.

– Neida, fastslår han.

– Det var en hannelefant, så det var ingen grunn til å være redd. Men enn hunn ville nok angrepet oss.***

Roy Mangersnes, fotografen midt på bilde 2, var guide på turen. 
Du kan se hans bilde av situasjonen på Facebook her.

8 kommentarer:

 1. Synes førstebildet ble kanonflott! Flott beskrevet situasjon, sikkert veldig spennende. Var du der i år også?

  Espen

  SvarSlett
 2. Takk!

  Nei, altså, det hersker en holdning hos overkommandoen her i heimen om at Afrika hvert år er litt i overkant – også budsjettmessig, ettersom det blir investert i litt glass fra tid til annen. Men det blir Alaska til sommeren, så jeg har strengt tatt ingen grunn til å klage. :-)

  SvarSlett
 3. Det første ble veldig bra. Viser dimensjoner på en fin måte synes jeg.

  SvarSlett
 4. Skjønner godt at slike turer strekker budsjettet, men det er litt av noen opplevelser man får med seg.
  har vært i lignende situasjon med samme resultat som dere fikk. Skjønner godt at adrenalinet var på topp. :-)
  Liker også det første bilde.
  Kåre

  SvarSlett
 5. Ikke farlig fordi det var en hann ?? Hmm.. det avhenger nok av brunsten, jeg vil nok si at en hunn uten kalv er "coolere" enn en brunstig gubbe !! Uansett : jeg vet hva det vil si å ha 5 tonn med dårlig humør innafor nærgrensen !! Slike opplevelser sitter gjerne i en stund. Fin skildring av situasjonen. ...og : så kult at du har vært i Chobe !!!!

  SvarSlett
 6. Spennende situasjon og godt gjenfortalt!
  Åpningsbildet ble riktig så gildt :-)
  Alaska er da slettes ingen dårlig erstatning for Afrika...begge destinasjoner står fortsatt i ønskeboka her til gards :-)
  Rune

  SvarSlett
 7. Skjønner godt at det blei noe puls når denne kolossen kom innafor nærgrensa! Er enig med Espen ang det første bildet. Afrika står høyt på ønskelista, men det gjør Alaska også, så jeg satser på at sjefen i huset er i godlune den dagen ideen blir lansert :-)

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com