torsdag 8. mai 2014

De biter ikke
KLIKK FOR STØRRE BILDER


De minner til forveksling om knott eller stikkemygg, men de vil ikke ha blodet ditt. Fjærmyggene vil stort sett ikke ha mat i det hele tatt. Unntatt når de er larver, selvsagt – noe skal de jo vokse seg store på.

Og siden de foretrekker råtnende plantedeler, er de en viktig brikke i økosystemet. Ørreten fråtser i dem, det samme gjør småfuglene. Noen ganger ser jeg at til og med brushanen snapper seg en fjærmygg eller fem når de begynner å sverme utpå morgenkvisten.

I USA er det mål tettheter opptil 77.000 mygglarver per kvadratmeter med mudderbunn. Hvis du treffer på en massiv klekking, kan du se skyer med millioner av fjærmygg også i Finnmark.
Selv liker jeg dem best når de svermer i små klynger og lar seg fange med lukkertider rundt 1/20 sekund; da ser de ut som flygende aks. Om da ikke en av dem velger å stå stille i lufta og være blikkfang.8 kommentarer:

 1. Og ikke minst er den ørretmat. Stilig. Ikke minst de to siste.

  SvarSlett
 2. ...aaaaaaaaaaaaah - det brushanebildet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

  SvarSlett
 3. Veldig flott serie. Bilder av myggens vingespor er originalt og nytt for meg (bare sett det en gang før). Har sett samme teknikken brukt på fugl, men det fungerer jo minst like bra på mygg :-)

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer!

  Fjærmygg i motlys på lang lukketid så jeg første gang fotografert av Jørn Bøhmer Olsen en gang på 80-tallet, men jeg vet ikke om han var først heller...

  SvarSlett
 5. Flott innlegg dette, med fine bilder :)

  SvarSlett
 6. Alle tiders blogginnlegg. På alle måter. :)
  Helsing Kjell Ivar

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com