onsdag 5. september 2012

Kåte netter i TrøndelagJeg er vant til at det er stille på leik.

Brushanene mine er nesten helt tause, og du hører i beste fall bare et lavmælt grynt fra dem av og til, helst hvis de blir skremt opp.

Da er det noe annet med dobbeltbekkasin!

Jeg hadde aldri sett arten før da jeg dro på leik i Nord-Trøndelag i juni.  Jeg hadde selvsagt sett video og hørt opptak av lyden, men den avsindige konserten de vartet opp med overgikk de villeste forventninger. Tidvis barket de sammen i slagsmål også, skjønt spesielt blodig var det aldri.

Vi klarte ikke å telle hvor mange hanner som spilte på myra og i vierkrattene.

20? Minst.

30? Ikke usannsynlig.

40? Høres helt vilt ut, selvsagt, men det var vilt, så det skulle ikke forundre meg.

Terje Kolaas, som har guidet folk til leiken i årevis, hadde knapt opplevd maken til livat natt som den vi opplevde mellom 11. og 12. juni.*

Natta etter var det roligere, men fortsatt var det en stor og eksotisk opplevelse å ha vårkåte bekkasiner løpende rundt kamuflasjeteltet.

Jeg har spart noen bilder som jeg kommer tilbake til i løpet av vinteren – som en liten påminnelse, slik at du husker å sette av tid i kalenderen og bestille tur hos Terje. Sesongen varer fram til sankthans, og fotolyset blir jo bare bedre utover.


*) Jeg er strengt tatt litt usikker på om Terje da snakket kun om dobbeltbekkasin-netter, eller om han inkluderte all slags nattlige opplevelser, så jeg tar et forbehold om at enkelte trønderske festligheter eller amorøse opplevelser kan ha overgått bekkasinene. Men neppe med noen klar margin.

7 kommentarer:

 1. Det der hadde vært moro å vært med på, bekkasinene alså...trønderske amorøse opplevelser kan jeg stå over.

  Synes de panorerte bildene 1 og 4 er kanlltøffe.

  SvarSlett
 2. Tipper den tittelen der lokka mange til bloggen din ;) Liker den stramme karen i bilde nr. to og tre. Trøndelag er temmelig vilt ja.

  SvarSlett
 3. Artig at du endelig kom deg til Levanger KS! Gode og litt annerledes bilder! En natt der er uforglemmelig ja og anbefales alle.

  SvarSlett
 4. Enig med Ingebjørg, den tittelen er pirrende !! Artig å se bildene dine KS og ikke minst lese det du skriver, jeg har selv vært på det samme stedet ... og fikk umiddelbart lyst til å ta en ny tur !!

  Terje har en imponerende biologisk kunnskap. Fordi fuglen er svært selektiv på spillplass (vegetasjonssamfunn & pH) hevder han at han kan "plukke" en dobbeltbekkasinleik ved å studere et vegetasjonskart !!

  Pretty cool, eh ??

  SvarSlett
 5. Jeg er en enkel sjel og likte nr 2, 3 og det siste best.
  Artig tekst, ikke minst etterskriften.

  SvarSlett
 6. Takk for kommentarer. Artig at folk er uenige om hva som er best :-)

  SvarSlett
 7. Teksten din er alltid rikelig og informative. Bildene er jo kjempe flotte som alltid. Hørt mye om denne arten. Må bare prioritere de neste år. Regner med både dobbel vårkåte neste år.

  :) duy

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com