Er det mulig å redde svartparadismonarken?
Hannen med den lange halen er en av de største attraksjonene for fuglekikkere som drar til Seychellene, og arten står på den internasjonale rødlista som kritisk truet.
For noen år siden så det riktig dårlig ut. Det var bare 50-60 individer igjen på La Digue – den eneste øya hvor den hekket – i 1991.
Da ble det omsider opprettet et reservat for svartparadismonarken. Det skjedde først etter at store deler av hekkeområdene var ødelagt av turisme, utbygging og sykdom på trærne.
Samtidig ble innbyggerne oppfordret til å beskytte arten, som så langt hadde vært mest elsket blant guttunger med sprettert.
Heldigvis: Tiltakene hjalp, og bestanden ble firedoblet på et tiår. 23 fugler ble flyttet til den rovdyrfrie øya Denise i 2008, og der fikk de unger på vingene allerede året etter.
Nå håper Birdlife International at svartparadismonarken – Seychelles paradise flycatcher – kan nedgraderes til kategorien sterkt truet om fem år. I så fall vil disse bildene av et par som bygger reir i reservatet på La Digue bli litt mindre eksklusive.
Det ville glede meg!
En riktig glad historie :)
SvarSlettEn fantastisk fugl, gledelig å høre at utviklingen er snudd til det positive.
SvarSlettEn eksotisk solskinnshistorie en regntung septemberkveld.
SvarSlettDet hjelper.
Veldig fine bilder! Har lenge siklet etter å dra selv, heldiggris! :)
SvarSlettTøff fuggel, bra historie og flotte bilder! Ja til paradismonarki.
SvarSlettSolskinnshistorie fra en solskinnsøy.
SvarSlettSkjønt nedradert til sterkt truet høres ille ut det også.
Utrolig vakker fugl! Spennende å lese om den, og kjekt at den negative utviklingen er i ferd med å snu. Flotte bilder!
SvarSlett