søndag 9. mai 2010

Slik spaserer du inn på fotohold av en sky fugl



1. Lag en flytende ramme.
2. Sett en kamuflasje oppå.
3. Ta på deg vadebukser, ta plass i farkosten og vass ut i det våte element - mot fuglen du vil ta bildet av.

Utrolig nok: De stikker ikke av!

I alle fall ikke stellerendene og ærfuglen i ytrebyfjæra i Vadsø i morges.

Med objektivet rett over vannflata slipper man de typiske ovenfra-og-ned-bildene man får fra en vanlig brygge. Dessuten kan man komme seg inn på grunt vann, der fuglene beiter på naturlig føde. Det er langt mer sjarmerende motiver enn fugl som plukker avfall fra fiskeindustrien...

Elveutløp der fuglene gjerne bader i ferskvann er selvsagt også hotspots for fuglefotografen.



Prototypen på min flytende kamuflasje viste seg ubrukelig for en tid tilbake. Nå er den endret, med helt tett presenning i stedet for kamuflasjenett - og ikke minst: langt bedre flyteevne. Det siste sørger 250 liter isopor for.

Nå kan jeg legge hele kroppsvekten på uten at fribordet blir faretruende lavt, og det er en forutsetning for å manøvrere smidig på grunt vann.



Stelleranda øverst kom svømmende mot meg - på 5 meters avstand, ifølge EXIF-dataene. Ærfuglparet var 7 meter unna. Fuglene er åpenbart rolige: En uroet fugl strekker hals.



Den store utfordringen viste seg å være bølger. Slake dønninger jeg ikke la merke til før jeg gikk uti, rugget farkosten og skapte store problemer for både utsnitt og fokus. Nesten 550 bilder ble slettet umiddelbart, og bare en håndfull av de 50 jeg sitter igjen med er brukbare.

Ingen er skikkelige killere, men resultatet av en times rask prøvetur før kakebaking og bursdag er oppløftende.

For vi har mange stille og fine sommernetter i Varanger - og lune steder både på Ekkerøy og i byfjæra der bølgene neppe blir noe problem.

Dette blir moro!

5 kommentarer:

  1. Pluss for lavt kamerastandpunkt. Kunne tenkt meg å sett bilde av farkosten. Flott disse Stellersendene, forøvrig en art jeg enda har tilgode å ha sett. Er ikke noe krysser mtp arter men forhåpentligvis ser jeg dem på noen av Svalbarturene mine i år ?


    Terje

    SvarSlett
  2. Flott beskrivelse av prosjektet og fine bilder.Enig med terje at det hadde vært artig å få se bilde av skuta:)
    Mvh Robin Jenssen

    SvarSlett
  3. Takk for respons!

    Det kommer mer fra min flytende kamuflasje etter hvert, inkludert bilder av farkosten.

    @Terje: Stellerand på Svalbard tror jeg ikke du kan regne med. Den hekker videre østover i Sibir, og overvintrer i Varanger og til dels Østersjøen, med slengere lenger sør.

    Men du skal vel hit i april for lunder i snødrev, så da får du steller i bøtter og spann....

    SvarSlett
  4. Pent! Så gode bilder etter en times prøvetur... Ser fram til flere fotos fra dette prosjektet!! Ta med skjulet til Svartnes havn til neste vinter/vår, alltid en sikker plass for praktærfugl, og ofte rolig sjø..

    hilsen Tormod, fuglekikker i Vardø

    SvarSlett
  5. Flotte bilder Knut-Sverre. Antar farkosten din er konstruert slik at ikke kremobjektivet til nesten nybilpris risikerer å bli vått i tilfelle du skulle trå litt feil..? :-)

    Bjørn Eriksen, Vadsø

    SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com