søndag 16. mai 2010

Når vinteren ikke vil gi segDet var en uvanlig varm april. Snøen rant unna. På bursdagen min 7. mai hadde rødsildrene slått ut i full blomst, og bjørka som sto i ly av garasjen til naboen hade museører allerede. (For søringer: I Vadsø er det noe helt spesielt.)

Men om kvelden den lørdagen kjente vi omslaget: Det umiskjennelige draget fra øst som varsler at man skal ha sin straff for å bosette seg i Øst-Finnmark.

I en uke vekslet det mellom isnende snøbyger og mildvær. Så våget jeg meg omsider ut med kameraet og et makroobjektiv. Det tok ikke mange minuttene før jeg igjen søkte tilflukt i bilen med neglsprett og rennende nese, men jeg hadde allerede skiftet syn på en ting:

Maiværet.

Det kan godt være sånn passe jævlig.

Kampen mellom vinteren som ikke vil gi seg og våren som trenger seg på er et dramatisk særtrekk ved landsdelen. Ikke minst skaper den vakre motiver for en naturfotograf, som når isformasjonene snor seg rundt i rødsildretua, og istappene gir krykkjene den mest romantiske himmelseng.

Siden mai 2006 har jeg vært en svoren tilhenger av et vårvær som best lar seg beskrive med god nordnorsk bannskap.


PS: Jan Eilert Pedersen, som er fast inventar i bloggrullen min, skrev forleden en bloggpost med tittelen "Snø i mai... Nei takk". Han er en grei kar på mange måter, men en ekte villmarkens sønn ville aldri skrevet noe sånt. Jeg vet ikke om det er noe han kan gjøre for å gjenvinne litt av troverdigheten.

6 kommentarer:

 1. Meget bra bilder Knut Sverre. Blir liksom litt kræsj for meg når Krykja ligg på reir bak istapper:-)

  Terje

  SvarSlett
 2. ;-) Morsomt... Dere finnmarkinger er jo noen hardhauser og foretrekker selvsagt snø selv på sommeren. Noe annet ville vært puslete ;-)

  SvarSlett
 3. Hei Knut Sverre.

  Du presenterer et godt stykke naturfoto her i bloggen din. Absolutt severdige, og flotte bilder.

  Blir spennende å følge med videre, når bildene holder så fin standard.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 4. ...fra ett feltsvin til det andet; rigtigt så smukt det rødsildrebillede...;o) og til lykke med fødelsesdagen der haver været...

  SvarSlett
 5. Disse rødsildrene. Frekke, små forførere langs krøkebærtuer og flomålet. Måtte de også klare seg gjennom dette. Takk for fine bilder og en treffende mai-beskrivelse.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com