torsdag 12. august 2010

Fjellfugl til havsKlikk for større bilder

Det er selvsagt ganske meningsløst å forlate Varanger om sommeren. Men samtidig er det fristende å se seg om i landet og hilse på gamle venner, og da er det fint at noen av dem befinner seg på idyller som øygruppa Meløyvær i Troms.

Mange av øyene nordpå har en eksotisk fauna: Her hekker måker og terner side om side med lirypa - en art som ellers regnes som fjellets fugl i folks bevissthet. På Meløyvær er det svartbaken som er rypekyllingenes verste fiende.Vi har riktignok ryper ned mot fjæra hjemme i Vadsø også, men der er det høyfjellsvegetasjon hele veien; da passer det liksom bedre med ryper. På øyene i Andfjorden (som er et sund og ikke en fjord, de har vel litt tungt for det i Troms) er det frodige stauder og høye trær, så rypa framstår som herlig malplassert for en vestfolding i Finnmark.

Dessuten er det hyggelig med stærflokker!Jeg snekret kasser til disse hissigproppene som liten, og drømte om å ta blinkskudd av dem når de kranglet om nedfallsfrukt i hagen om høsten. Så langt kom jeg aldri. I Vadsø ser jeg dem bare helt unntaksvis. Men da en flokk på Meløyvær kom flyvende inn i lyset fra sola klokka to om natta, var det et hyggelig gjensyn med en gammel kjenning.
Jeg våknet tidlig neste morgen og serverte noen leverbiter til ternene mens det ennå var stille og klart vann de kunne speile seg i. Men sola var allerede kommet litt høyt: Lyset ble i hardeste laget, og nesten alle bildene led av harde slagskygger. Pytt, pytt. Slike bilder er jo skikkelige kisjeer uansett. ;-)Vertskapet på Meløyvær feiget for øvrig ut og mente det var for dårlig vær den helgen (se bildebevis) til å sette kveitevad. Etter at vi dro har de sendt oss MMS-bilder av den ene kveita feitere den andre, samt av herlige kveiteretter. Det beviser vel bare at menneskets ondskap ikke kjenner noen grenser.

9 kommentarer:

 1. Fine bilder med den stærflokken som en høydare:) Mvh Robin Jenssen
  Du må være en av de heldige som har unngått regn på turen?

  SvarSlett
 2. Solide feriebilder må man kalle dette. Tror jeg også må lokke familien til Troms neste år:-) Bedre reklame enn dette skal Meløyvær lete lenge etter.

  SvarSlett
 3. Ja, bildet med den stærflokken er gull - på flere måter.

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer!

  @RJ: Regn første halvannet døgn, deretter stadig bedre.

  Det ble til og med bading i havet klokka ett om natta.

  SvarSlett
 5. Rødnebbterna traff du blink med :-)

  Bjørn Eriksen
  Vadsø

  SvarSlett
 6. Herlig variert serie dette! Lander også på stærflokken som klar favoritt, men lirypa og rødnebben er også knallbilder! Nord Norge er et fantastisk område: Har vært i både Øst-Finnmark og Vesterålen iår og vil gjerne tilbake så fort som mulig :-)

  Mvh Rune Olsen (Sandefjord)

  SvarSlett
 7. Takk for nye kommentarer! Så serien din fra Finnmark, Rune, og syntes vel du hadde en anstendig uttelling for turen nordover.

  SvarSlett
 8. Fantastiske bilder! Holder også lirypa og landskapsbildet med stær som de to beste!

  SvarSlett
 9. Ljuvliga bilder, särskilt de på tärnan och fjärden i motljus!

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com