tirsdag 3. august 2010

Museår og rovfugltopp



Klikk for større bilder.

Aldri før har jeg sett så mye fjellvåk langs Varangerfjorden som i år.

De hekker i omtrent hver eneste bergvegg, og mange har tatt til takke med å bygge reir i trærne. Ett av parene har dessverre fortrengt dvergfalken fra et av dens faste kråkereir i Nesseby, men ellers er rovfuglinvasjonen en sann fest!

Det er en fryd å stille kikkerten - eller aller helst teleskopet - på en fjellvåk som jakter. Ørsmå justeringer av et par vingefjær er alt som skal til; så står den stille på luftstrømmen mens skarpe øyne gransker marka for mus.

Da jeg tok disse bildene, merket jeg raskt hvordan fjellvåken bruke vinden. På natta - i det fineste fotolyset - var den som snarest innom reiret en eneste gang. Men rett før klokka 9 kom det en fin bris, og i løpet av en halvtime var foreldrene innom med seks mus til sultne unger.





Om våren får vi raskt en indikasjoen på om det er noe særlig smågnagere i naturen. Fjellvåken kommer nordover, men drar snart videre om det er lite mat. For to år siden visste jeg om en eneste hekking i Varanger, i fjor var tallet null.

I år var det tydelig at noe stort var på gang, og gnagerbestanden ser ikke ut til å kollapse så langt, i alle fall.

Det var vanvittige mengder lemen i Øst-Finnmark i 2007, men i år har gnagertoppen artet seg helt annerledes. Gnagerne - markmus og/eller fjellrotte, du må ha dem i handa for å identifisere dem sikkert - er åpenbart konsentrert langs fjorden. Inne på fjellet er det langt mellom fjellvåkene, og jeg har kjørt over hele Ifjordfjellet uten å se en eneste.

En av ungene på bildet er seinere merket med GPS-sender av Tomas Aarvak fra NOF. Med noen dagers mellomrom blir posisjonen dens registrert, og dermed får vi kanskje vite litt mer om hvor "våre" fjellvåker drar når de ikke finner mat nok til å hekke i Varanger.

Oppdatering: Fjellrotte heter nå fjellmarkmus.




Om bildene: De er tatt i godt og varmt vær, etter at ungene er store nok til å holde varmen ved egen hjelp. Jeg har brukt en fjernstyringsenhet for modellfly, forsynt med en enkel bryter, til å utløse et kamera på en berghylle åtte meter fra reiret. (Bryteren røk den første natta, akkurat idet begge foreldrene landet samtidig med hver sin mus. Jeg fikk rikelig anledning til å bruke noen av de ordene jeg har lært i Finnmark.) I tillegg har jeg fotografert med 600-millimeteren fra et kamuflasjetelt som er flyttet gradvis nærmere reiret. Bildet av den flyvende fjellvåken øverst er fra en annen lokalitet.

6 kommentarer:

  1. Tøffe bilder! Liker det siste bildet desidert best. I Troms har det vært så som så med smågnagere i år. I alle fall var det ikke så mange vellykkede hekkinger i perleuglekassene våre. Vi har over 200 kasser i prosjektet vårt (NOF Troms). Ellers er det jo kult med sånne Reodor Felgen bilder :) Synd at utstyret knela på første forsøk. Det blir vel flere muligheter.

    mvh Espen

    SvarSlett
  2. Spennende bilder fra reirhylla dette Knut-Sverre. Slike prosjekter er tidkrevende, og det skal mange dager med jobbing til før alt klaffer (situasjon, lys og utstyr:)

    Jeg vet det for vi har også brukbart med fjellvåk her i Nord-Trøndelag i år. Har jobbet med radiofjernstyring på et reir, men nå har fire unger fløyet ut. Også får vi håpe at det ikke tar så alt for mange år før vi får fotografere fjellvåk igjen.

    SvarSlett
  3. Ja, noen liker dattera og noen liker mora ! Jeg synes for min del at fluktbildet var et flott skudd !! Godt å høre at det går bra med fjellvåken der oppe i år. Jeg har et intenst forhold til rovfugl !!

    mvh Tom

    SvarSlett
  4. Takk for respons!

    Håper å se resultatet av ditt fjernstyrte kamera også, Kjartan. Skal strengt tatt ikke så mye til for å toppe det jeg fikk til i suboptimalt lys.

    SvarSlett
  5. Virkelige flotte bilder du viser av fjellvåken.
    Bra det er blitt så mange av de i varanger.

    Ruben

    SvarSlett
  6. Hei Knut-Sverre
    Her i Troms har det bare vært så ymse med fjellvåk, fikk fine bilder fra Dividalen - den lå ennå på egg 21. juni..
    http://tromsofoto.blogspot.com/2010/07/sommer-i-hyfjellet.html
    Lykke til videre!
    Stein

    SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com