søndag 19. desember 2010

Drapet på en fotomodell
Selvportrett med døden til følge - klikk for større bilde.


Det var dessverre ingen vei utenom. Musa måtte dø hvis jeg skulle ha det dramatiske bildet.

Og det skulle jeg. Omsider!

Mus i fella var en idé jeg ruget på i nesten 20 år før jeg fikk realisert den. Jeg var vel 13-14 år da jeg så noen bilder i Fotografi av mus som på sett og vis gikk i fella. Men det var litt juks inne i bildet; fjæra var demontert og fella helt harmløs.

Selv ville jeg ta det et hakk videre: Jeg ville ha slagbøylen i farta, slik at alle kunne se at musa var på vei for å møte sin skaper. Kanskje musa faktisk reagerte på at fella ble løst ut, men bare var for treg til å smette unna? Drømmebildet mitt skulle vise hva som faktisk skjedde rett før musa ble drept; ikke være noen gjetning eller halvgod rekonstruksjon.

Utfordringen var selvsagt å ta bildet i rette øyeblikk. Et lite blikk på fella, og løsningen lå snublende nær. Fella er i seg selv en bryter, med ymse metalldeler som griper tak i hverandre før de brått løsner. Det vil si - den er en omvendt bryter.

Men det måtte da finnes en dings som kunne slutte én strømkrets når en annen ble brutt, en slags omvender?

En bekjent kunne fortelle at dingsen het relé, og han forærte meg et eksemplar.

Den største utfordringen var likevel å finne et passende studio. Fellebryteren måtte kobles direkte til blitsen, ettersom et kamera reagerer altfor tregt i en slik situasjon. Det betød igjen lukkertider på mange timer - og at bildet måtte tas i et fullstendig mørkt rom.

Men hvem har vel et mørkt rom med mus til disposisjon?

I alle fall ikke en student med hybel i Oslo.

Først da vi vi flyttet nordover og kjøpte en hytte i fjellbjørkeskogen ble det fart i sakene. Et eget skjul ble snekret for anledningen og lystettet så godt det lot seg gjøre. En liten inngang fra bakkenivå og jevnlige forsyninger av solsikkefrø sikret stamgjester.

Så til verket:

Lyssettingen besto av to SB-28 blitser, en med svak varmtonefilter plassert til venstre og en med svakt blått filter til å lette opp skyggene. Kameraet var en Nikon FG-20 som jeg fikk for skarve 100 kroner fordi butikken trodde det var ødelagt; det viktige for meg var at det var mekanisk og ikke trakk strøm i løpet av en lang vinternatt. Et 105 mm makroobjektiv kompletterte utrustningen.

Litt sviktende kontakt gjorde at den første musa trippeleksponerte seg selv. Et par andre gikk inn feil vei eller utenfor fokusplanet. Karen på bildet gjorde alt rett i sitt dødelige selvportrett, og med muselik nummer fem - alle selvsagt trygt forvart i fryseren med tanke på uglefotografering i framtida - var prosjektet i mål.

Jeg har aldri, verken før eller etter, sett noen ta et lignende bilde av et reelt musefelledødsfall. Har du?

Dødens fotoskjul. Fuglekassa som er felt inn i veggen ble selvsagt ikke brukt før noen andre overtok hytta.

34 kommentarer:

 1. En gang introduserte du meg for romanen Beretningen om et varslet mord. Hm, hvorfor tenkte jeg på det nå? Vel, tommel opp!

  SvarSlett
 2. Fytti grisen, dette var rått!! Årets ikke-fugle bilde???? Steike, takk for at du deler, jeg kommer til å titte på dette bildet mer enn en gang...

  Dette må du sende inn til en eller annen high-tech konkurranse - er skikkelig imponert....

  SvarSlett
 3. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg, men de som dør for kunsten velger vel som oftest veien sin selv. Synes som jeg alltid skriver at du tar mer spennende bilder enn de fleste og bildemessig lite å sette fingeren på her å. Etter min mening så er dette det rette øyeblikk for situasjonen, seinere kan gi mer bevegelse i musa, men her holder det med den lille bevegelses-uskarpheten som er i bøyla. Alle vet jo, hva som kommer! Et bilde som jeg aldri ville ha tatt og heller aldri ville ha anbefalt og over min terskel! "Selvportrett med døden til følge" er vel ikke helt riktig benevneslse på dette her for at det skulle være selvportrett så måtte det vel være du som utløste denne fella og håper at jeg slipper å se det da.....

  mvh
  Arild

  SvarSlett
 4. En meget vellykket sak dette, og bildet ble skikkelig bra. Et ekstra raffinement at fella er synlig på vei til å slå til, og vi ser et blankt levende øye med den siste livsgnisten . . .

  MVH CA

  SvarSlett
 5. Meget bra. Takk for at du deler dette med oss!

  SvarSlett
 6. Dette er bare ett helt rått bilde Knut Sverre. Jeg viste om bilde og historien :-) Enig med deg vedr bedømming av bilde. Dette er og blir ett GULLBILDE.

  SvarSlett
 7. Flott bilde ja. Men det er - som alt annet gjort før. Sikkert av mange flere, men Harald Vikdal gjorde det i hvert fall på begynnelsen av 90-tallet og fikk sølv eller gull i Villmarkslivs fotojakt. Ikke til forkleinelse for ditt bilde, altså - men bare til opplysning.

  SvarSlett
 8. Hvor er blodet, gørret? Jeg savner et skikkelig "splætter"-bilde.
  Bilde av bøyla idet den treffer musa - det hadde vært noe det! :)

  SvarSlett
 9. Kreativt og morsomt bilde! Historien din forteller også hvor mye arbeid som ligger bak et slikt blinkskudd.

  SvarSlett
 10. Intressant prosjekt og et glimrende foto!

  SvarSlett
 11. Ja, der var det. Et bilde jeg ikke glemmer. Kongefoto

  SvarSlett
 12. Kjempebra bilde, men jeg er svært usikker på om du er på riktig side av lovverket med denne prosedyren...

  SvarSlett
 13. Takk for hyggelige kommentarer!

  Det var snø på bakken og utenfor yngelsesongen, Randulf. Jeg ser det er et kriterium at gnagere skal gjøre skade innomhus, så kanske jeg er i en gråsone juridisk ettersom de er lokket inn med hensikt, men jeg føler ikke at dette er særskilt umoralsk: Musene ble mat for fugl som ellers måtte fanget andre museindivider... eller sultet.

  SvarSlett
 14. Kjempebilde! Jeg synes timingen er fullstendig riktig. Man ser bøylen er på tur til å ta live av musa og man ser at musa er i live. Rett og slett bare fantastisk. Jeg må bare prøve å kopiere denne situasjonen.

  Mus er ansett som skadedyr og det er tillatt å ta de i felle hele året, så dette er absolutt ingen gråsone og du er på riktig side av loven. Hadde man snakket om en mår eller rev, så var det en helt annen sak. Da er det jakttider og regler om redskap som kommer inn i bildet.

  SvarSlett
 15. Hurra for oppfinnsomhet og iherdighet! "Musevisa" trenger snart ny tekst igjen...

  SvarSlett
 16. Tror du tar feil Trond.
  Før var det viltlovens paragraf 3 som gjalt. Den sa følgende: "Det er forbudt å fange, jage, drepe, eller skade fredet vilt. Dersom det er nødvendig for å hindre skade på person eller eiendom, er det tillatt å avlive smågnagere og krypdyr."

  Denne loven ble opphevet da Naturmangfoldsloven kom i 2009. Den sier nesten det samme i paragraf 17: "Smågnagere, krypdyr og lakse- og innlandsfisk kan avlives dersom det er nødvendig for å hindre skade på person eller eiendom."

  Spørsmålet er altså om dette er nødvendig avliving.

  En annen sak er så klart at det er forskjell på hva som er lov og hva man mener er riktig, og det er nok kun et ytterst lite fåtall som mener dette er et grovt brudd, og for de fleste (inkludert undertegnede) grenser dette mot flisespikking.

  Samtidig er det greit å ha i bakhodet at man kanskje får bruk for Naturmangfoldsloven selv en gang. For eksempel når ens eget "jordbærsted" trues av ett eller annet.
  Da må man i så fall huske å hilse pent i det man møter seg selv i døra... ;-)

  SvarSlett
 17. Interessant den formuleringen i Naturmangfoldsloven. Hvilken skade har lovmakerne sett for seg at krypdyr, lakse- og innlandsfisk skal kunne gjøre på person eller eiendom?

  SvarSlett
 18. Gjeddegnag på bryggestolper? Får lyst til å sjekke stortingsproposisjonen etter dette.

  SvarSlett
 19. Smågnagere i hagen spiser barken av epletrærne. Da er de skadedyr og kan lokkes i felle.
  Ikke noe problem å definere at de gjør skade på eiendom.

  SvarSlett
 20. Her er det bare på stille seg i køen av gratulasjoner !!! Et bilde å huske !!!!

  SvarSlett
 21. Fantastisk artig! Ikke bare bildet, men like mye pga den entusiasmen som ligger bak.

  SvarSlett
 22. La oss bare ta livet av alle som lager skade på en eller annen måte...OG ta bilde av det. Avskyelig!!

  SvarSlett
 23. syke satan dette var bra!

  SvarSlett
 24. Meget bra både prosjektet og resultatet. Ikke bry deg om hyklinga folk som sjøl dreper uten å se resultatet med bil gift etc. har ingen moralsk kraft når de kritiserer dette.

  SvarSlett
 25. Godt jobba - og resultat som fortjent.

  SvarSlett
 26. Godt jobba !!! Enestående bilde.

  SvarSlett
 27. Dette var kreativt og rasende godt teknisk gjennomført! Et helt spesielt bilde.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com