lørdag 1. januar 2011

Oppskriften på et godt nytt årNytt år, nye muligheter!

Men det hjelper ikke å tro at 2011 blir bra sånn uten videre. Man må selvsagt ta en beslutning, anstrenge seg litt, ha noen mål:

Det jeg ikke fikk til i fjor, skal jeg gjøre bedre i år.

Jeg bruker ikke å loggføre mine nederlag, så det er vel en fare for at jeg gjentar mange av dem. Men når det gjelder naturbildene har jeg god hjelp fra Mac'en, og på denne dagen passer det godt å dele et lite triks:

I det digitale bildearkivet får alle bilder sine nøkkelord. Til sammen utgjør de en til dels utførlig beskrivelse av motivet, med personer, steder, arter, adferd, vær og så videre, og alt dukker opp på sekundet når man tar et søk.

Bilder som ikke holder mål, blir stort sett slettet nokså raskt. Men noen av dem er dårlige på en god måte - de representerer en idé eller en mulighet jeg vil jobbe videre med.

Disse bildene får sin egen kode i form av nøkkelordet skisse. Når jeg skal minne meg selv på motiver jeg vil jobbe mer med, ligger utkastene lett tilgjengelig. Bildene du ser her, hører alle med i denne kategorien.

Stelleranda som pusser seg har en nydelig positur, men er sørgelig langt unna - utsnittet du ser holder bare til et lite bilde på nettet.Det samme gjelder ærfuglen: Jeg synes bølgen som omslutter fuglen er helt fantastisk vakker, og bildet ville vært en killer om jeg satt på fornuftig avstand og eksponerte rett. Men jeg vet hvor bølgene bryter på sørvest, og har til og med kjøpt regntrekk til kameraet for at vi begge skal tåle litt venting neste gang været er riktig.Lomvi som kommer inn for landing er en klassiker. Lyset var vanskelig da jeg var på Hornøya sist, men vi prøver igjen.Fjæreplyttene som barket sammen var litt tett på, men bildet ligger i arkivet som en påminnelse. Her er det muligheter!Rødnebbternene var tilbake i fjor etter flere år med lite hekking, og jeg hadde rent glemt hva slags muligheter som ligger ved en ternekolni. Luftkampene kan være utrolig grasiøse, og kommer de tilbake skal jeg sette av noen fine kvelder.

Trur eg...

Jeg ønsker deg et godt nytt år med fine naturopplevelser og blinkskudd!

5 kommentarer:

 1. Mange gode ideer her. Artig å se at du også bruker nøkkelordet "skisse" for å samle på gode ide'er. Jeg er imidlertid ikke så flink til å se tilbake på ide-bildene mine.

  Gleder meg til å se nye blinkskudd fra nord! Godt nytt år!

  Espen

  SvarSlett
 2. Du har mange gode ideer for det nye året. Noen nyttårsforsetter kan jo gå i oppfyllelse, men det ligger nok mye arbeid bak de... Det er det som er så artig og spennende med fotograferingen, en kjenner det når en har tatt et godt bilde. Håper du får mange gode blinkskudd i 2011.

  SvarSlett
 3. Godt nytt år! Det bildet av fjæreplytt syns jeg har nerve som det er jeg. Hadde det vært mitt ville jeg mørknet det helt nederst så ikke det lyse partiet i snøen tar blikket. Så hadde jeg frisket opp det litt varsomt i kontrast og tekstur. Komposisjonen liker jeg som den er. Den er gal på rett måte, noe som etter min mening gjør bilder bra. Det skiller dem ut. Dette skiller seg ut. Linjene i den uskarpe bakrunnen fungerer. Jo - dette bildet fortjener flere nøkkelord enn bare "skisse".

  SvarSlett
 4. Takk for innspill! Kanskje du har rett, Andreas, og at jeg har vært for sneversynt - jeg får gjøre bildet ferdig og teste det på flere.

  SvarSlett
 5. Misunner de som har fått grepet på stikkord i Lightroom, kommer liksom ikke i gang der. Ser for meg en haug med jobbing, men vet jeg må skride til verket før eller siden. Men uansett synes jeg "skisse" var en god idé, for jeg har litt vanskelig for bare å slette halvgode bilder.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com