mandag 28. februar 2011

Tusen delfiner fikk fjorden til å koke

Dette er faen hakke meg det råeste jeg har sett!

Klikk for større bilder

Jeg kjente et stikk av misunnelse da jeg sist fredag fikk høre om flokken med springar som herjer i Varangerfjorden. Svoger Olav så dem et par hundre meter fra land og ringte meg sporenstreks, men jeg lå langflat i fjæra og fotograferte i hylende kuling - og hørte selvsagt ikke mobilen.

Men i dag hadde jeg flaks og fant dem selv. Det var strengt tatt ikke så vanskelig - et område av fjorden på et par hundre meter så ut som en kontinuerlig geysir der de gikk berserk i matfatet!

Etter hvert kom de litt nærmere land og spredde seg ut i et belte som må ha vært flere hundre meter langt og nesten like bredt. Tidvis gikk noen av dem i sirkler, etter alt å dømme for å holde en stim av lodde samlet.

Stort sett kom de såvidt klar av vannet, men innimellom vartet de opp med luftige sprang og lekre roll'er før de plasket ned igjen. Jeg har sett delfiner gjøre imponerende kunster i fangenskap - men å se sånne vanvittige mengder holde show i det fri var et kick av et litt annet kaliber.

Springar er for øvrig lokalnavnet på to delfinarter, kvitnos (Lagenorhynchus albirostris) og kvitskjeving (Lagenorynchus acutus). Det er den første som er vanligst å se og som jeg har bilder av her. De er temmelig like, og uten bildene hadde jeg vært langt mer usikker på artsbestemmelsen. De blir nærmere 3 meter lange og veier kanskje 275 kg.

Dette var for ørig en helt ny art for meg. Fram til i dag har jeg bare hørt fiskere fortelle om springaren, og det blir vel første og sist gang jeg krysser en pattedyrart i Norge med 1000 individer...

1000?

Ja, jeg har selvsagt ikke telt hver enkelt, men jeg har en viss trening i å grovtelle fugleflokker ved hjelp av blokking (tell et utsnitt av flokken og gang opp), og er i alle fall ikke i tvil om at det var mange hundre.

Jeg hadde gitt mye for båttransport ut til denne flokken, men måtte nøye meg med å ta bildene fra land, like øst for Vadsø sentrum. Fotografisk er dette ikke all verden å skryte av, og to av bildene er kraftige utsnitt, men jeg én ting har jeg bestemt meg for:

Skuffelsen over dårlige eller halvgode bilder skal aldri få ta glansen av strålende naturopplevelser!

Og dette måtte jeg bare dele. Ha kikkerten klar i bilen hvis du kjører langs Varangerfjorden de neste dagene.

Eller, når jeg tenker meg om: Ha kikkerten klar resten av livet.

14 kommentarer:

 1. Vanvittig !!! Sku gjerne sett det selv Knut-Sverre.. Fint dokumentert :-)

  SvarSlett
 2. Dæven steike Knut Sverre! Det der må ha vært en fantastisk opplevelse. Takk for at du la ut en liten smakebitt på bloggen. Jeg kjenner nesten smaken av saltvann :)

  Line fra fuglekjennskap.

  SvarSlett
 3. ...reine åsgårdsreia av kval!!kvalifiserer til kvalme og kvaler kvalitetsopplevelser som dette. håper de holder seg en måneds tid til...

  tko

  SvarSlett
 4. Sikkert en unik og flott opplevelse. Bildene gir et godt inntrykk av det du opplevde.
  Synd jeg ikke kunne være der i tide.

  SvarSlett
 5. Førr en opplevelse !! Og ja, halvgode bilder ødelegger ikke den flotte naturopplevelsen! Du får se på det som "dagbokbilder" :-)
  Skulle gjerne kommet en tur oppover og sett...

  SvarSlett
 6. mektige saker - varanger er stedet for store opplevelser med andre ord!
  Hører rykter om at krykkjene er kommet tilbake til fuglefjellet på Ekkerøy - burde jo ha oversikt over det selv fra mitt kontor i VAdsø - men du har vel siste nytt Knut Sverre?

  SvarSlett
 7. Takk for kommentarer!

  Jepp, krykkjene er tilbake - de var der søndag. Sikkert lokket inn av lodda, akkurat som kvitnosen.

  SvarSlett
 8. En opplevelse jeg misunner deg! Om ikke bildene ble de beste, teknisk sett, så har du med din levende beskrivelse vist oss hvor vakkert og spesielt dette var! :-)
  Har bladd igjennom bloggen din, og sier meg imponert over utrolig mange lekre bilder, og ikke minst din evne til å fortelle!
  Lillian

  SvarSlett
 9. Artig med så store antall så nært land - har bare sett så store flokker ut på eggakanten - må ha vært en fantastisk opplevelse !

  Gratulerer med flotte bilder,

  Beste fotohilsn, Fredrik

  SvarSlett
 10. Ikke uvanlig med slike flokker i Barentshavet, men helt inne i Varangerfjorden må det være en opplevelse å se.

  Fine bilder !!

  Hilsen Jens Myklebust.

  SvarSlett
 11. Jeg har sett noe lignende i Kvænangsbotten for par år sia, nærmere bestemt ved Navitfossen.

  SvarSlett
 12. Takk for respons, alle sammen!

  Jeg snakket om kvitnosflokken på radio tirsdag morgen, og fikk telefon fra en gammel fisker i Komagfjorden som innrømte at han hadde flirt av denne ekstatiske søringen. Han mente springarflokker var helt dagligdags. Men folk som har vokst opp langs fjorden her har ikke nødvendigvis sett dem, og så store flokker er uansett ikke noe å kimse av.

  Jeg kjørte for ørvrig tur/retur Vardø i dag (14 mil) uten å se noe mer til flokken.

  SvarSlett
 13. Jeg ser at det finnes flere fotografer som har fotografert noe helt spesielt siste tiden. :)

  En riktig stor gratulasjon fra meg! Hadde også villet være der og oppleve dette du har fått oppleve. :)

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com