fredag 11. februar 2011

Bli med til fuglefjell i snøfokk - nesten gratisHer er drømmesjansen for en fuglefotograf: Tre dager på Hornøya i månedskiftet mars–april, med omgivelser og værskifter som kan gi deg unike bilder av noen av de mest ettertraktede artene i Norge.

Workshopen som Bjarne Riesto holder med hjelp av undertegnede fra 31. mars til 3. april er forhåpentlig den første av mange, og i oppstarten har prosjektet fått støtte. Derfor er dette latterlig billig: Tre dager med overnatting, mat og båtturer koster bare 2.900. Du finner mer praktisk informasjon og mulighet for påmelding på Bjarnes blogg her, så jeg vil bare utdype litt om fotomulighetene.

Først om artene:

I Varangerfjorden overvintrer det store mengder av arktiske dykkender - stellerand fra Sibir og praktærfugl fra Svalbard, pluss være hjemlige ærfugler og haveller. Hvis været er brukbart tar vi sikte på å komme tett innpå dem til vanns ved hjelp av RIB.

I selve fuglefjellet finner vi den eneste kolonien med polarlomvi i Norge, ellers lomvi, lunde, alke, toppskarv og krykkjer. På toppen av fjellet er det store mengder gråmåke og svartbak, samt teist ned mot fjæra.

Så om fotomulighetene:

På våren er det enda ikke ferdselsforbud i fjellet, og man kan bevege seg nokså fritt - skjønt glatt fjell og bratte stup setter sine klare begrensninger! Hormonene setter sitt preg på adferden til fuglene, og krykkjene har spektakulære luftkamper på denne tida.

Artene er relativt lite sky, og miljøet er flott, så du kan trygt slå følge ut til Hornøya selv om du ikke disponerer de lengste teleobjektivene.


Og kanskje det beste – været:

Antakelig blir det ganske skiftende på den tiden av året, med snøfokk og vind avløst av stillere perioder - forhåpentlig med sol. Uvær og snø gir et helt annet trøkk i bildene enn det du kan få på sommeren, og snødekket gir deg rene hvite bakgrunner, så selv drevne fuglefjellfotografer har gode muligheter til å ta nye og originale bilder av for eksempel en gjennomfotografert art som lunde. (Disse bildene er tatt helt først i mai, så vi satser på å få mer snø enn du ser her - sjekk bildene Roy Mangersnes tok i april fjor.)

Får vi klarvær, kan vi ta bilder av fuglefjell i nordlys. Hvor mange fotografer har det i arkivet!

Detaljer og påmelding borte hos han Bjarne, som sagt. Vel møtt!

Håper du nyter bildene selv om du ikke har tenkt deg på workshop.4 kommentarer:

 1. Skikkelig flotte bilder som inspirerer! Kan bli knall dette, det er helt sikkert! Lykke til.

  mvh
  Christian T

  SvarSlett
 2. Veldig lokkende hæppening dere steller i stand! Jeg skulle så gjerne ha blitt med. Hos Bjarne klaga jeg på økonomien, men nå kommer jeg på at jeg skal jo til Roma den tida...

  Til alle som er innom, kan jeg anbefale Hornøya på det sterkeste. Må jo tilbake dit en gang.

  SvarSlett
 3. Fantastic Shots!!! Salut!!!

  Francesc, Barcelona

  http://balapertotarreu.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Bra tiltak og lykke til! Fine bilder. Har booka meg på jobb den tida men tenker jeg tar meg noen uker i Finnmark i juli...

  Espen

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com