søndag 22. mai 2011

Angrende trekkfuglKlikk for større bilder
Jeg var antakelig den eneste som var strålende fornøyd med været i Vadsø 17. mai.

Yr lovte frisk vind, 1 til 2 grader og snø, særlig på ettermiddagen, og varselet var en innertier. Akkurat det jeg ønsker meg på denne tida!

Planen var å leite opp en av de store flokkene med polarsnipe vi har her midt i mai. Røde vadefugler i snøfokk er en drøm av et motiv. Men polarsnipene var uvanlig sky i uværet, og trakk seg ti meter unna hvis jeg krøp fem meter nærmere.

Jeg kastet bort altfor mye tid på håpløs sniking og nytteløs venting, men hadde mer hell da jeg prøvde meg på fjæreplytten. Riktignok litt lettskremte i uværet de også, men på de samme tangvollene var det både linerle og heipiplerke.

Typisk nok tyr spurvefuglene til fjæra når det er kaldt og guffent. Råtnende tang holder høy temperatur og er hjemsted for myriader av småkryp. Flere steinskvett og lappspurv var også innom som snarest, uten at jeg rakk å fange dem i søkeren.Rødsildra hadde slått ut i blomst i god tid før 17. mai, og etter noen timer med frisk bris og snø var det lekre mønstre blant blomstene. For meg er dette Finnmark i et nøtteskall - en trasig vinter mot en optimistisk vår.

Og mens andre tyr til galgenhumor for å holde ut det helsikes maiværet, kan jeg si helt uten snev av ironi at det var en fantastisk nasjonaldag.
9 kommentarer:

 1. Skuffelsen i forrige innlegg går over til glede i dette innlegget! Jepp,skjønner begeistringen din her, og du har klart å ta noen herlige "vår i Finnmark" bilder, kjenner kulda biter i fingra, og det gjør tydeligvis pipsen også! Rødsildra var nydelig.

  SvarSlett
 2. Supre bilder! Linærla ser virkelig frossen ut. Innertier!

  SvarSlett
 3. Flotte skildringer! Likte godt både rødsildra og fjæreplytten.

  Jan

  SvarSlett
 4. Du fikk snøværet nå i stedet for i Mars. Ting skjer ikke som planlagt, men synes du har fått bra igjen for å bruke 17 mai i fjære.

  Kåre

  SvarSlett
 5. Takk for respons! Jeg bytter gjene iskremvær med drivende snø neste år også.

  SvarSlett
 6. Finnmark er for spesiellt interesserte. Jeg er en av dem, men bo der oppe... Blomsterbildet var best!

  SvarSlett
 7. Nydelig! Kunne du gjenoppfrisket min kunnskap om dette med fugleføtter og blodsirkulasjon? Hvorfor de ikke fryser seg skvett ihjæl av å stå slik?

  SvarSlett
 8. Det var vel noe med et varmevekslingsanlegg i føttene, Jakob - kaldt blod fra føttene varmes opp av blod fra kroppen.

  SvarSlett
 9. Flotte bilder fra våren. Slikt vær tåler fuglene. Utrolig stilig med snøbyger til trekkfuglene da. Ha en god vår til deg.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com