fredag 11. mai 2012

Det er ikke sant lenger

(Klikk for større bilde)


Jeg tør ikke tenke på hvor mye av det jeg kan som har gått ut på dato.

Her om dagen fylte jeg 42, og selv om det tallet visstnok er svaret på livet, universet og alt, er jeg stygt redd for at det også kan ses i et annet perspektiv.

For eksempel at jeg er så gammel at jeg startet fotokarrieren på en tid hvor vi laget svarthvittkopier og sendte dem til Oslo med et dråg av en telefotosender plugget i telefonen. Det tok vel en times tid å få over en 18x24 med sånn passe grumsete resultat.

Den gangen måtte vi sørge for jevnt lys i bildene, så ikke skyggene grodde igjen til svarte kladder, eller at høylysene brant ut i et lysende ingenting.

Siden har jeg altfor ofte hengt fast i den gamle vanen: Alt som skal ses, skal fram i lyset. Derav følger at det beste lyset er gråvær, og det beste solskinnet er det myke – morgen og kveld.

Men et moderne kamera takler lys og skygger ganske utmerket*, så begge deler kan gjerne være med i det store bildet. Skarpe slagskygger er på skisseblokka for sommeren.

Nå trodde du sikkert at jeg skulle videreføre dette med de store kontrastene som en metafor for livet og by på litt pretensiøs visdom?

Joda, det var planen. Opprinnelig. Jeg innrømmer det. Det ble bare så klissent. Jeg gir meg her.*) På den annen side skal man jo passe seg litt for hva man kjøper. Ti-hi...


7 kommentarer:

 1. Så merkelig at av 20 landskapsbilder på den "testen" så var det bare 2 der D800 var brukt...Han hadde jo en forklaring på det.

  Forresten er det vel ikke helt etter boka å interpolere opp bilder fra 5D for så å rævkjøre det i etterbehandlinga?

  Og..by the way..."I did try the Nikon 14-24mm f/2.8 lens and the 24mm PC-E, but both gave me blurry corners." Kjipern! ;P

  God helg unge herr Horn :)

  SvarSlett
 2. Litt interpolering er ikke "rævkjøring" - det er jo den eneste forskjellen på behandlinga. Og den er relevant for praktisk bruk.

  Nikons 14-24 knuser alle konkurrenter, inkludert Canons faste 14 mm.

  Men 24 mm PC-E tåler for lite shift, helt klart.

  SvarSlett
 3. -Mens jeg er ikke så oopptatt av utstyr (som jeg sikkert burde), og gratulerer herved med overstått. Livet ja. Fint det. Lys og gode resultater også..

  SvarSlett
 4. Gratulerer med overstått bursdag! 42 er da ingen alder ;-)

  Nå fikk jeg jo ikke mindre lyst på D800...

  SvarSlett
 5. Ikke prøv deg, Ingebjørg – du er bare opptatt av annerledes utstyr, med lysstyrke 0,75 overgår du de fleste av oss!

  Takk for kommentarer, alle sammen.

  SvarSlett
 6. 42 imponerer ikke meg ! Synd du ga deg med ditt lille essay, du begynte så bra !

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com