tirsdag 8. mai 2012

Reisetips: En perle i Varanger


Klikk for større bilder.
I gamle dager måtte vi gå langt over fjellet, gjennom blokkmark og ned bratte skrenter. Alternativt kunne vi gå fjæraveien, på sleipe steiner og med livet som innsats.

Syltefjordstauran – med Norgs største krykkjekoloni og verdens nordligste havsulekoloni – var uansett noe man måtte gjøre seg fortjent til på den harde måten. (Hvis man ikke hadde egen båt, selvsagt, men hvem har vel båt liggene i en så avsides fjord?)

Nå er det mye enklere, for nå er Ørjan Hansen – mannen med praktærfugl-skjulet – straks klar til å starte opp sine båtturer for sesongen.

Bildene du ser her er snapshots tatt i forbifarten for et par år siden, mens jeg egentlig ledet et fuglekurs, så de yter ikke det forrevne kystlandskapet rettferdighet på noen måte.

Og havsule kloss ved båten hadde jeg slett ikke ventet; teleobjektivet lå igjen på land!

Litt avhengig av bølger og vannstand er det ofte mulig å gå i land og fotografere havsulekolonien fra passende høyde. Men uansett er dette et fantastisk sted for å fotografere sjøfugl i miljø, og Ørjan er i ferd med å sjekke om de mange havørnene er villige til å stupe på utlagt fisk.

På lang avstand ser ikke klippene så imponerende ut, men når båten kjører kloss opptil – eller når du ser det fra land – er det fantastisk. Ikke bli overrasket om Syltefjordstauran er det neste stedet alle fotografer vil besøke!

Du treffer guide Ørjan via nettsida til Arctic Tourist.


PS: Havsuler ringmerket på Stauran har reist videre og etablert seg på Kolahalvøya, så kolonien er ikke lenger den nordligste.

7 kommentarer:

 1. Gamle bilder på forbifarten til tross, det 2. bildet er jo bra! Pen belysning.

  SvarSlett
 2. Over blokkmark og ned bratte skrenter. OK; MEN FYTTE RAKKERN FOR EIN FIN TUR. Jeg hadde ikke bytta bort den fjellturen der. Det er som å gå på Hardangervidda jamsides sjøen. Gåturen fra Syltefjord til stauran er en flott naturopplevelse.

  At halvfeite fotografer med dårlig tid tar taxibåt dit må sjølvsagt være heilt greit og bra for Arctic tourist, men jeg jubler slettes ikke halleluja for det. Jeg håper faktisk at Ørjan Hansen har fri den dagen jeg kommer traskende over fjellet der igjen.

  :-))))

  SvarSlett
 3. Enig med Jan-Eilert. Turen over fjellet var flott den. Og den gir deg sansynligvis bedre bilder enn fra båt.Jeg vil tro det relativt ofte er vanskelig (les umulig) å komme i land ved stauran.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder og interessant tekst. Har ikke vært der, men ser ut som et fantastisk flott stykke norge.

  Ottar

  SvarSlett
 5. Artig å se, skal dit 19 mai etter ditt siste innlegg om det flytende skjulet. Får se om de forventningene du har skapt holder mål. Gleder meg!

  Kåre

  SvarSlett
 6. Er virkelig Syltefjordstauran lenger nord enn Gjesværstappan? Uansett, flotte bilder i en heftig topografi!

  SvarSlett
 7. OK da Frode, bittelitt lenger sør, men så mye lenger øst at det liksom er i retning ishavet, vekk fra Golfstrømmen...

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com