tirsdag 5. februar 2013

Husk å ta med stige til fjells
Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg hadde passert den vakre klippen og sette lengselsfullt opp mot blomstene. 

Hver forsommer sto fjellsmella og lyste purpurrødt – klort fast mellom sprekkene i noen hundre millioner år gamle bergarter, og i herlig kontrast til den oransje laven.

Og hver forsommer sto jeg nede på bakken og betraktet et motiv utenfor rekkevidde.

Det vil si, det var utenfor rekkevidde bare fordi jeg ikke hadde en lang stige som en del av fotoutstyret. Nå er det ikke så vanlig blant naturfotografer å slepe denslags med seg på tur, men det er vel knapt noen unnskyldning? 

Så en forblåst (det vil si ganske normal) søndag i juni tok jeg affære, surret en aluminiumsstige til hengeren, kjørte den fire mil østover og bar den til fjells.

(I den grad det er fjell på Varangerhalvøya. Hvis du er vestlending, vil du benekte det på det sterkeste.)Endelig var jeg på høyde med motivet jeg hadde siklet på i årevis!

Bare for å oppdage at jeg var litt nært fjellveggen, selv med 24-millimeteren. Det ble ikke så halvgærent, men ikke riktig slik jeg ville ha det. Jeg hadde trengt en slags diger gardintrapp eller et jakttårn, slik at jeg fikk en meters klaring til klippen.


Det er usikkert om jeg gidder å prøve igjen. Men hvis jeg nå får siklet på motivet noen år til...


11 kommentarer:

 1. Lang gardintrapp er en del av standardutrustningen min. Vanskelig å få med på fly riktig nok, men veldig greit når man kjører pickup på Finnskogen.

  Ellers så har det jo blitt så populært med kamera på minihelikopter.

  SvarSlett
 2. Mange motiv det er verdt å jobbe litt for... bruker å tenke på det når jeg sliter meg gjennom krattskog og opp bratte skrenter med kamera og stativ på slep. Hadde jeg bare kommet hjem med gode bilder etter hver slitetur, hadde det ikke gjort noe å slite litt for det! Du har lyktes bra her, bedre enn det jeg bruker å gjøre :)

  SvarSlett
 3. det er hardt arbeid å være naturfotograf, men det gjør ikke noe når belønningen kommer

  SvarSlett
 4. Du får satse på sammenleggbar stige.

  SvarSlett
 5. Resultatet ble bra!
  Men litt for nær sier du? Ikke noe problem. Bare skyv kraftig fra med den ene armen mens du holder kamera med den andre. Da kommer du på god avstand etter hvert. Stigen vil først gå litt oppover, men husk å knipse når den er i riktig høyde på vei ned igjen.

  SvarSlett
 6. Mye styr, men bra betalt.
  Mvh
  Torbjørn Wingsternes

  SvarSlett
 7. Du fikk brukbart betalt med ekstra utrustning. Tydelig at det er flere en deg som har erfaring med stige. Følg Bjarnes råd,men si i fra når du drar ut. Vil gjerne fotografere deg når du ballanserer stige/kamera på en hånd :)

  ketil

  SvarSlett
 8. Jeg synes det er storartet med historier bak bildet, spesielt når det dukker opp dokumenterende tillegsbilder på si. Resultatet var jo definitivt verdt det. Jeg kunne bare tenkt meg en versjon i midnattsol. Opp igjen!

  SvarSlett
 9. God planlegging er viktig, og det er vel ikke uvanlig at det er noe en ikke har tenkt på når en kommer ut i felt. Du må ha med et passe avstandsstykke å lene stigen mot neste gang, men det må være stødig ellers blir det bare tull. Uansett fikk du jo et brukbart resultat ut av turen, samt en god historie. Gode historier til bilder er en mangelvare.

  SvarSlett
 10. Takk for kommentarer! Godt at det falt i smak, tross mangler.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com