søndag 17. februar 2013

Der endene møtes


Det var bra i fjor, men nå er det enda bedre!

Jeg snakker om Båtsfjord – paradiset for arktiske dykkender. Først og fremst er det stellerand og praktærfugl i hundrevis som lokker fotografer og fuglekikkere til denne delen av Varanger, men for min del er den vakre havella minst like interessant.

Fra det flytende fotoskjulet til Ørjan Hansen i Arctic Tourist kommer du på kloss hold av skjønnhetene. Noen ganger svømmer de en meter fra skjulet, selv om du er godt synlig i gluggen. Disse er tatt med 24 mm vidvinkel (klikk for større bilder):Jeg har omtalt fotoskjulet tidligere, men nå er det byttet ut med en romslig modell med toalett.

I helga var vi fire fotografer som breiet oss og slang lunsj og fotoutstyr over alt, og vi hadde fortsatt god plass. Med litt disiplin og folkeskikk går det i alle fall greit med dobbelt så mange om bord.


Heldigvis er det litt lavt under taket fortsatt: Et høyere skjul ville kastet mer skygge når sola står lavt og fint. Det er lagt opp til at du ligger og fotograferer, slik at du kommer nesten på nivå med endene. Litt slitsomt, men helt nødvendig for å få bra bilder. En vinkelsøker til kameraet avlaster nakken og er sterkt anbefalt.Alle bildene du ser her er tatt sist lørdag, som var en uvanlig dårlig dag for foto. Grått og tungt lys nesten hele dagen; snøbygene var aldri tette nok til å gi særlig effekt; det var nok vind til at vi ikke fikk rene speilinger, men for lite til at det ble fine bølger. (Bølger som spruter rundt endene gir flotte bilder, se bilder her fra en tidligere tur.)

Men selv på en dårlig dag er det mulig å ta anstendige bilder. I tussmørket på formiddagen var det en lykt på kaia som ga reflekser og illuderte solnedgang bak fuglene...

Mars er høysesong, og jeg anbefaler sterkt en tur til Båtsfjord i kombinasjon med workshopen vi har på sjøfuglparadiset Hornøya i Vardø palmehelga 21.–24. mars. Les mer om workshopen her, og se påmelding på bloggen til Bjarne Riesto.Din guide hos endene i Båtsfjord er Ørjan Hansen. Med den nye dekoren på bilen hans er du ikke i tvil om hvem som kommer kjørende!


19 kommentarer:

 1. Hei
  Flotte bilder og informerende undertekst til.
  Havella og praktærfuglen er vanvittig flotte fugler.
  Takk for titten..

  SvarSlett
 2. Vackra bilder! Låter intressant, lite långt att åka men vi får väl se om det kan bli en tur upp till dina trakter nån gång framöver..
  /Per

  SvarSlett
 3. Stunning photography Knut-Sverre. Very envious!
  Steve

  SvarSlett
 4. Fine bilder. "Solnedgangen" funker bra den.

  SvarSlett
 5. for meg er nr1 og 9 favorittene, veldig fint lys og kameravinkel, så kraftige farger i bakgrunn som det er i bilde 1 kan fort bli for mye av det gode men er ble det helt perfekt

  SvarSlett
 6. Lysten til å reise nordover ble ikke mindre av dette, tvert imot. Gratulerer med flotte bilder, selv om forholdene ikke var perfekte. Men så kan man stille spørsmålet, hva er det perfekte lyset? Det viktigste er vel at man klarer å kommunisere noe med bildet. Da kan gjerne det røffe været være vel så bra.

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av disse vakre endene i nord. nr 1 med "kunst" lyset fra lampa på veggen er riktig bra.

  SvarSlett
 8. Fantastiske bilder.

  Planlegger selv en tur dit i år, håper bare jeg finner plass i timeplanen...

  SvarSlett
 9. nydelig serie, #1 ble virkelig lekkert, enig i at haveller og praktærfugl er fantastisk flotte fugler, ser frem til tur nordover i mars

  SvarSlett
 10. Jeg istemmer med alle de andre : dette var virkelig flotte saker !!! ...og det pirrer veldig. Informativ tekst svært nyttig !!!

  SvarSlett
 11. Også jeg henger meg på de fine kommentarene over, flotte bilde av vakre fugler.

  Ottar

  SvarSlett
 12. Flott effekt av lampa i bakgrunnen. Åpenbart et bra sted å være for en naturfotograf.

  SvarSlett
 13. Mange flotte bilder her. Og takk for informativ tekst!
  Må prøve å få til en tur opp til Båtsfjord, skjønner jeg :) Spennende med de flytende fotoskjulene, som gjør at en kommer så nær fuglene.

  SvarSlett
 14. beautiful birds... the light on the water is really quite stunning!

  SvarSlett
 15. I really like the havelda image. Those sweet golden lights in the background reall make this image to pop up.

  SvarSlett
 16. Flotte bilder og en meget fin blogg!

  Ga meg virkelig lyst til å reise nordover!

  Mvh Knut

  SvarSlett
 17. Utrolig fine! Dette var balsam for blikket!

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com