tirsdag 8. juni 2010

Lyst, lett, rentKlikk for større bilder

Yr.no lovte at det skulle klarne opp, men jeg så aldri noe særlig til sola. Litt skuffet over forholdene krabbet jeg ut på sandstranda på Ekkerøy for å gjøre det beste ut av saken.

Det viste seg at lyset var ypperlig til sitt bruk: Med myk belysning og nesten hvit sand fikk vaderportrettene en letthet og renhet som jeg hadde sansen for. Det jeg så på iMacen hjemme var hakket bedre enn jeg hadde forestilt meg underveis.

50 minutter i flat åling på stranda, med lav profil og skarp knekk i nakken, var i grunnen det jeg orket. Men noen kjepphester skal man ha, og en av mine er at man ikke skal fotografere fugl ovenfra og ned. Lavt standpunkt gir en helt annen nærhet i bildene.

Det gir for øvrig vondt i nakken og sand i kameraet også, men såpass får man ofre!

Sandlo, sandløper og myrsnipe. Nikon D300 med 600 mm på blender 4. Hvis du har perfekt kalibrert skjerm, er de lyse tonene fortsatt ørlite mørke - jeg har gardert meg litt...

10 kommentarer:

 1. Nydelige toner i bildene ja, og enig med deg i lavt standpunkt :)

  SvarSlett
 2. noe poetisk og vart over disse bildene Knut Sverre. Du får jammen sagt det med bilder.
  Men så er forholdene på Ekkerøy også gode da. Dere som bor andre steder enn i Vadsø - dere kan kikke på disse fuglene fra kjøkkenvinduet i det tidligere bedehuset!
  Hilsen Ingjerd, Ekkerøy Feriehus
  www.ekkeroy.net

  SvarSlett
 3. Lekkert. Veldig fint med det lave standpunktet som gjør at inntrykket blir så rent. Nr 2 er min favoritt.

  Jeg skal en tur til Varanger i juli/august, og regner med å bruke litt tid på Ekkerøy da. Det er vel kanskje ikke den mest spennende tiden på året for fuglefoto, men noen muligheter er det vel da også?

  SvarSlett
 4. Lekkert og helt etter min smak dette! Visste at jeg ikke skulle dratt hjem igjen.... :)

  Et lite tips som du evt kan prøve: alle bildene har et mildt blåstikk i seg. Det er fint det og du ville kanskje ha de slik, men det kan hende at jeg personlig ihvertfall ville likt de enda bedre hvis du gjør de aller lyseste tonene helt hvit (og dermed hviter bildene litt mer). Gå på "levels" og bruk hvitpipetten på det aller lyseste blå partiet. Se så hvordan det ser ut...

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer!

  Øyvind: Nr 2 er helt klart min favoritt også. Du får antakelig en del vadere å boltre deg med, regn med tosifrede tall av både sandlo og myrsnipe (har sjekket notater fra 1. august i fjor).

  Christian: Det er meningen å ha en litt kald tone, men det kan hende jeg burde moderert meg. De er tatt på 5100 Kelvin på en skyet dag, og ingen er endret i temperatur eller beskåret. Må fintenke litt fram og tilbake før jeg har en endelig versjon av ting, men noen ganger er det morsomt å dele dagsferske bilder på bloggen.

  SvarSlett
 6. Fina bilder och effektfullt med den vita bakgrunden. Du fick jobba för bilderna också förstår jag inget som kommer självmant. Grattis!

  SvarSlett
 7. Høres ikke så galt ut det. Takk for info.

  SvarSlett
 8. Lyst og fint ja.
  Fargetonen er helt på sin plass. Gir den litt kjølige stemningen som gjerne er der på en overskyet dag.

  SvarSlett
 9. PS: ikke noe galt m hvitbalansen! mente at tonerekken kunne strekkes litt i det lyseste blå til hvit (men ikke dermed sagt at det blir finere :)

  SvarSlett
 10. Flotte bilder, Knut Sverre! Ikke minst det første av sandloene - rene bryllupsbildet! Det er mye fint på bloggen din i det hele tatt, du har sannelig blikket.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com