søndag 27. juni 2010

Finske idioter, franske egoister og et tysk rasshøl


Sjeldent motiv, røtent bilde. Takk skal dere faen meg ha, Finland! (Forklaring følger.)


– Hva synes du om folk fra Finland?

Teknisk sett var det et åpent spørsmål, men min følgesvenn hadde åpenbart en spesiell grunn til å stille det.

Dagen før hadde han kommet over en flokk på 1200 polarsniper. Foran dem kravlet en finne med videokamera. Britisk dannelse tilsa at vår venn holdt god avstand for ikke å ødelegge for ham som tross alt kom først.

Snart gjorde finnen tegn til å pakke sammen utstyret, og briten var glad for at det var hans tur. Men den gang ei:

Finnen valgte like godt å skremme hele flokken på flukt – åpenbart for å hindre en konkurrent i å få gode bilder.

Jeg mumlet noe om nasjonale stereotypier og ikke å skjære alle over en kam, men måtte bare innrømme at jeg hadde et par finskehistorier fra i fjor:

Ved Skallelv gikk det en fantastisk gåseflokk, med noe så uvanlig som fire arter samlet: Grågås, sædgås, kortnebbgås og tundragås.

To finner i folkevogn hadde allerede stukket 600-millimeterne ut av bilvinduet, så jeg ventet høflig med å kjøre helt inn på skuddhold; de skulle få sikre seg noen bilder før jeg risikerte å skremme gjessene.

Mens jeg kastet to raske blikk på lappspovene i fjæra, hørte jeg raskt stigende kakling. Finnene hadde gått ut av bilen og skremt opp hele gåseflokken for å få fluktbilder. Selv fikk jeg et heller tvilsomt resultat, uforberedt som jeg var.

Jeg bestemte meg for ikke å la to tullinger ødelegge ryktet til en hel nasjon. Men det gikk bar et par dager før et finsk fuglekikkerpar fant det for godt å rigge opp teleskopet rett på utsiden av kamuflasjen min - selv om objektivet stakk ut av gluggen og viste enhver idiot hva jeg drev med. Alt av fugl ble naturligvis skremt vekk fra fjæra, med unntak av en enslig fjæreplytt.

Den klarte gubben å ta et bilde av, i skarpt sidelys og på 15 meters hold. (Normale fotografer åler inn på fem-seks, om de har litt peil.) Han signaliserte i triumf til kona. Hun var like dårlig i engelsk som finner flest, så de velvalgte sarkasmene jeg lot hagle over henne da jeg gikk var nok bare mentalhygiene for meg selv.

I år så jeg at man ikke trenger å være finsk for å være idiot.

På brushaneleik for et par uker siden opplevde vi at to franskmenn sperret av et større område ved å bardunere kamuflasjene sine for en orkan av Narve-dimensjoner. Så gikk de tidlig til sengs...

Sola gikk sin gang, og vi andre flyttet stadig kamuflasjen en meter eller to i halvsirkel rundt leiken for å beholde en fornuftig vinkel på lyset. (Selvbærende kamuflasje av Doghouse-typen kan flyttes varsomt mens man er inne i dem, uten at fugler flest lar seg skremme.)


Franske tekstiler erstatter norsk natur, mens franske fotografer snorker og de norske banner.


Resultatet utpå morgenkvisten var selvsagt at tomme franske kamuflasjer, satt opp til ingen nytte, kom i bakgrunnen for brushanene våre. Vi fantaserte om ulike tiltak – på skalaen fra balltre med spiker, via tennvæske og fyrstikker til høflig vekking med krav om umiddelbar flytting av kamuflasjen. Men uansett ville resultatet være at leiken var spolert for resten av natta.

Den endelige løsningen var nærmere ennn vi ante. Den kom på fire hjul. Audien stoppet ikke på parkeringspassen, men fortsatte ufortrødent ut i terrenget og fram til kamuflasjen vår. Vi likte ikke helt måten den nyankomne krevde Lebensraum på, men det var historisk sus over den, det skal han ha!

Mens spillende brushaner skvatt til alle kanter, la tyskeren ut om teltene som ville ødelegge bakgrunnen for bildene hans. Vi gjorde ham høflig oppmerksom på at vi burde være utenfor mistanke, ettersom vi faktisk var rammet av problemet med full tyngde, og at han dessuten kjørte ulovlig i terrenget.

Akkurat da ramlet en (antakelig døvblind) brushøne innom leiken, selvsagt med kåte haner på slep, og dermed øynet vi en siste sjanse til noen blinkskudd. Men Adolf viste ingen interesse for å dempe agitasjonen, og brått var moroa over for den natta.


EU-alliansen slår leir.

Minutter seinere var de snorkende amatørene vekket, og en tysk-fransk koalisjon var i gang med anleggsarbeidene på sørsida av leiken; den var selvsagt tømt for alt liv. Harde slag mot teltplugger som ble drevet i bakken ga gjenlyd i dalen, mens tre norske fotografer trakk seg slukøret tilbake.

Noen dager seinere lå en kamerat i kamuflasje på samme leik, og opplevde at selvsamme Adolf satte opp kamuflasjen sin rett foran ham...

Uka etter var det min tur til å treffe på tyskeren igjen.

- Det er lite liv på leiken nå. De spilte helt fram til 20. juni i fjor. Kanskje de er blitt for mye forstyrret, undret han uskyldsblått.

Ja, kanskje det.

Men akkurat idet det begynte å jevne seg ut i nasjonskampen for idioter, tok våre naboer i øst et siste poeng:

Kariel i forrige uke. To lysende rørleggersprekker nedi bakken viser hvordan finnene sniker seg innpå en tyvjo. Bilen har de satt fra seg i veibanen.

I 80-sonen.

På en bakketopp.

Og i en sving!

Fortsatt er det tynt statistisk grunnlag for en konklusjon, selvsagt. Men man er jo fristet.


Bilen på bakketoppen står faktisk stille. Dette er parkering á la finsk fuglefotograf.

14 kommentarer:

 1. HE HE

  Fellesnevneren er jo att alle er pippologer.

  TILFELDIG NEPPE!!!!

  SvarSlett
 2. Har du vært på Jæren? ;-)

  Mvh, Roy

  SvarSlett
 3. Ja, var på Jæren en tur i pinsen for tre-fire år siden. Traff bare nordmenn, kjernekarer (og -jenter) alle som en...

  SvarSlett
 4. Tyskeren satt opp kamuflasje foran meg. Det etter at han hadde kjört ulovlig i terrenget opp ved siden av meg.
  Det er vel ikke vert å nevne om det var noen brushaner igjen da han var ferdig.
  Lebensraum - Jawohl

  SvarSlett
 5. Den typen aktivitet dere beskriver her (tyskeren) er jo direkte i strid med naturmangfoldloven (om forstyrrelse av fredet vilt, endatil på rødlisten, og motorisert ferdsel i utmark) og kan fint politianmeldes. Det burde vel også la seg fotodokumentere?

  Mvh, Roy

  SvarSlett
 6. Hahaha.. Ja er det ikke gøy.. Du glemte forøvrig bort leikhistorien fra Pasvik.....

  J-EP

  SvarSlett
 7. Ja, det er utrolig hvor frekke noen kan få seg til å være. Ble litt fyra opp ettersom jeg hadde en liknende episode med en tysker som plent skulle kjøre bil rundt stien på Stokkelandsvatnet i dag. At det var ulovlig brydde han seg ikke om... Kjørte rundt i reservatet utenfor stien også, og ble fly forbanna da jeg spurte om han ville snakke med oppsynsmannen på telefonen min...Loven er tydeligvis der de ferierer. Men den holdningen har dessverre en del nordmenn også (f.eks. Bolivia og Kongo)...

  Kjempefin blogg du har forresten, Knut-Sverre

  SvarSlett
 8. Var med KS på en av disse hendelsene, tyskeren (han korpulente med en Audi Allroad) hadde overhodet ingen input på egen adferd, kun output- utrolig!

  Det som irriterer meg kanskje mest oppi det hele er utingen med å skremme opp fuglene kun for å få fluktbilder -det synes jeg ikke er greit! Ser jo at det guides fra både England og Finland hvor det til stadighet dukker opp superbilder av bla stellerand og praktærfugl i flukt- men det pussige er at hver gang jeg og mange med meg ser disse fuglene så flyr de aldri!! Go figure what happened!!??

  Fotografer må ha respekt for det vi jobber med = naturen

  SvarSlett
 9. Ville tilstander du beskriver her ja. Antallet fotografer med teleobjektiv har jo eksplodert de siste åra, og mange mangler grunnleggende forståelse for livet i naturen og tar seg til rette. Ikke noe er så lite inspirerende som å treffe på slike folk!

  SvarSlett
 10. Hmm, snurrige greier på alle måter dette. Dokumenter og anmeld der det er relevant syns jeg.

  SvarSlett
 11. Fytti,,,og hans...og du dæv..innstinni..!! Her går vi andre og "sniker" i bushen for å forstyrre minst mulig, og så kommer det sånne snørrhove dævels..hain tykje...(og alle nordnorske glosa som æ ikke har i ordboka engang..)!
  Nu er jeg vanligvis alene når jeg fotograferer, men jeg er ikke sikker på om jeg hadde klart å holde en like diplomatisk profil som deg hvis jeg hadde møtt på det her.
  Og da kommer spørsmålet: Er dette vanlig???
  Er det dette man kan vente seg når man dukker opp på "populære" plasser?
  En absolutt tankevekker..
  Fint at du forteller historien Knut-Sverre, skal legge den bak øret!

  SvarSlett
 12. Hei Oona,

  jeg kan vel ikke si at det er så vanlig, men tilfellene jeg forteller om er likevel ubehagelig tallrike. At folk flest, som ikke kan forventes å vite bedre, ødelegger for fotograferingen vår – det må vi regne med og tåle. Men når andre fuglefolk, som åpenbart vet hvordan de bør oppføre seg, opptrer så hensynsløst overfor både fugler og andre fotografer, blir jeg litt fortvilt.

  Jeg har egentlig bestemt meg for å være så lite diplomatisk jeg bare klarer...

  SvarSlett
 13. Hei Knut-Sverre,
  It all sounds so incredible! I would not hesitate to call the local police in the case of Germans driving off-road...
  Unfortunately the situation is worse and worse and it does not only happen in Norway. We discuss the same issue now in Czech (althouhg Im currently in Bergen) and I was surprised that even the most famous and self-promoted nature photographers do not actually care about the nature and other people.
  All this comes with the availability of affordable photo-equipment nowadays and people with no knowledge of nature want to be professional wildlife photographers the other day. I know that this is not of concern of this blog entry but the proper education and experience should always preceed purchase of expensive equipment...
  I wish you to meet better people in your incredibly beautiful Norwegian nature!

  SvarSlett
 14. Hei! Dette leste jeg med stor interesse, også alle kommentarene. Høres skikkelig ille ut!!! Slik skal vi ikke ha det, verken i norsk natur eller andre steder! Her må vi felles gjøre noe! Hva er jeg litt usikker på. Politianmelde overtredelser tror jeg vil være viktig. Fristes også til å foreslå uthenging av slike "naturfotografer". Heldigvis har jeg ikke opplevd slike håpløse episoder i Trøndelag. hadde jeg kommet over noe slikt, tror jeg at jeg hadde eksplodert. Kan noen passe gloser på tysk. Må kanskje lære meg noen på finsk også...

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com