lørdag 8. januar 2011

Premien for en mørketidKlikk for større bilderDet røyner på nå. Jeg innrømmer det. Sola har jo ikke vært her på snart to måneder.

Noen vintre kommer jeg litt i ulage, og dette er en slik vinter. Vrangsøvd*, dorsk og ineffektiv surrer jeg rundt og lurer på når sjefen skal konfrontere meg med min udugelighet. Følger de overhodet ikke med der i ledelsen?

Men det kommer selvsagt bedre tider. Fantastiske tider!

Månedene med midnattssol er nemlig ubetalelige. Da snur jeg døgnet om jeg kan, rangler rundt når været er bra, og lar meg hemningsløst beruse av den hektiske sommeren i sub-arktis. Det er premien for en lett mørketidsdepresjon, og tanken på alt vi har i vente gjør det lettere å holde ut de siste par januarukene mens vi venter på sola.

Et av de gode minnene fra sist sommer ser du her. Svaneparet hadde landet på en dam i Komagdalen, og jeg kunne kravle langs en senkning i terrenget og nesten fram til bredden.

Da sa de klart ifra om at jeg var avslørt. Men pussig nok roet de seg; det så ut til at nysgjerrigheten tok overhånd, deretter likegyldigheten. De fortsatte å beite, svømte mot meg til nærmeste bredd og begynte å stelle fjærene.
Et hundretall bilder seinere fortsatte jeg mot brushaneleiken jeg egentlig hadde dratt ut for å fotografere.

På vei utover langs fjorden hadde jeg latt meg sjarmere av en søye med lam som fikk gylne omriss i midnattssola.For fotografen er det fordel å ha midnattssola rett mot seg eller inn fra siden; en lav sol i ryggen gir litt flatere preg i bildene. Skjønt det er ikke verre enn at man spanderer noen eksponeringer på en hare som insisterer.*) Vrangsøvd er for øvrig mitt soleklare favorittord fra finnmarksdialekten; vi hadde ingen konsise og malende ord for jetlagged der jeg vokste opp.

10 kommentarer:

 1. Mørketida er nok litt drøyere der nord enn i Tromsø/Andøya, men jeg elsker mørketida og det fantastiske lyset vi har. I mørketida er det også tid til å rydde opp i bildearkivet og ellers "få gjort" ting man ikke føler man har tid til når lyset er der døgnet rundt.

  Det er noen nydelige bilder du viser her, perfekt lys på svanene (den første kanskje litt skjev), og sauer er definitivt ålreite dyr. Det harebildet er utrolig flott det også, min favoritt her.

  SvarSlett
 2. Som vanlig flotte bilder og fin fortellig. Når kommer den første boka fra herr Horn, det tror jeg ville vært ett høydepunkt for mange. Tenker da på både bildemessig og tekstmessig.

  Ser også fram mot brushane leik med mange flotte kamper. Både mellom brushaner og herr Horn og finlendere.

  PS: Espen, Tromsø er omtrent like langt nord som Kirkenes, men Vadsø er jo litt lengere nord.

  SvarSlett
 3. Det er jo helt vanvittig fine bilder du har. Brushanebildene har jeg ikke ord for. Du kan jo bare kikke på de flotte bildene fra sommeren. Det må jo være den største terapien en kan ha! Sette seg noen mål for hvilke bilder en skal ta. Ha en riktig god helg! Lysere tider er vi garantert om en liten stund...

  SvarSlett
 4. Fine sangsvaner. Grunnen til at du kom så lett innpå dem er nok at de nettopp hadde trukket nordover fra foringsplassen min!

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer! Lurt litt på om de var vant til folk etter en sprengkald vinter med mye foring av svaner på Jæren og andre steder. Eller altså hos Øystein.

  SvarSlett
 6. JEg klager min nød her i Romsdalen som vi har fotolys, men mangler sol her hvor jeg bor da. Høge fjelltopper i Rauma dekker for solen, men ser snart en ende......
  flott tekst med fine bilder.

  Snart ser vi både lys og sol!

  PS Kanskje ledelsen lider i mørketiden..skal si det blir liv i NRK Finnmark om en stund :)))
  Monika

  SvarSlett
 7. Jøss, her var det mange vestfoldinger !! Jeg kan godt forstå at mørketida oppleves som tung (i tillegg så jeg Vardø-filmen på NRK1 i går) og jeg VET at den lyse tida er MAGISK der oppe (Iggy Pop : You gotta take som bad with the good). Hold ut ! (The Canned Heat : the darkest hour is always just before dawn). Flotte bilder som vanlig, likte brushanene spesielt godt. Godt nyttår. Hilsen vestfolding

  SvarSlett
 8. Et fantastsik lys, motiver, sauen med lammene, herlig!!

  SvarSlett
 9. Hei Knut-Sverre!
  Ser ut som Vadsø er et flott sted å bo på. Og så mange flotte motiver du finner!
  Takk for kommentar.
  Er det valig at du møter så mange dyr på din ferd? :)
  Tine

  SvarSlett
 10. Hei Tine,

  fotogene og samarbeidsvillige harer er dessverre sjeldne. Svanen er også et lykketreff. Sauer, derimot...

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com