mandag 17. januar 2011

Stang ut i ørneskjulet

Ti timer i skjulet, men ingen virkelig gode ørnebilder...

Heldigvis er det ikke så lett å hente seg blinkskudd; da ville noe av moroa vært borte.

Men når man har kjørt langt, ventet lenge og betalt noen kroner, er det jo hyggelig om ørna stikker nedom åtet. Særlig når fotografen som satt der dagen før visstnok hadde tre ørner nede, to av dem samtidig...

Først på slutten av dagen var den unge ørna som snarest nede og nappet i reven i noen sekunder, før den satt seg i toppen av furua igjen.

At den ikke var lei!

Den satt der i en time og tjue minutter om formiddagen, før den stakk av. 70 ravner var visst ikke nok til å vekke den rette kombinasjonen av misunnelse og trygghet.

Tåka kom og gikk, og snøen dalte ned store deler av dagen. Noen av ravnebildene ble muligens OK - jeg kommer tilbake med mer om de holder mål.

Og for første gang på bloggen: Jeg prøver meg med en video. (Får dessverre ikke til ålegge den inn i en fornuftig størrelse, og tar gjerne imot tips.) Legg merke til hvordan den ene ravnen ser ut til å ville muntre opp maken sin. Herlige fugler!
PS: Skjulet er i Dalen i Telemark, altså en grei kjøretur for folk flest her i landet, og du kan ringe Jostein på 900 65 976 hvis du vil prøve deg. Jeg anbefaler skikkelige dekk på bilen oppi brattlendet, selv om Jostein har slepetau og er helt ekstremt kjempegrei ;-)

7 kommentarer:

 1. Livet består jo ikke bare av blinkskudd. Men med en sånn blogg er det nesten utilgivelig å klage.

  SvarSlett
 2. Det svir selvsagt når man satser både tid og penger på et slikt opplegg, men samtidig synes jeg faktisk at nedturene er verdifulle, fordi de får en til å huske at dette er "the real wild thing", og at de gode skuddene slett ikke er noen selvfølge. Oppturene blir tilsvarende store !! Prøv igjen Knut-Sverre !!! Og igjen... og igjen..

  SvarSlett
 3. Du klager du. Men i gamle dager - dengang vi gjorde jobben sjøl - da hadde vi virkelig grunn til å klage da. Det er noe dere dagens bortskjemte ungdommer aldri kommer til å forstå så lenge andre syr tilrettelagte skjul under armene deres! ;-) Nåja, har ikke tall på alle de "bortkastede" dagene vi lå i skjulet mens ørna satt i toppen av ei gran på andre siden av myra for å fordøye maten de hadde hivd innpå dagen før (da vi ikke var der). Stort mer (fotografisk) spennende er det jo ikke å ha en ørn sittende i timesvis på en stivfrossen blokk med innmat. Så vi levde for de få gangene ørnene satte seg i småfuruene ute på myra, og der satt de som regel ikke lenge av gangen. Erfaringen er at fuglene stapper seg med mat når de har muligheten, og så trenger de en dag eller to til å fordøye før de kommer nedpå igjen.

  SvarSlett
 4. Neida, jeg klager ikke - jeg skriver jo at "heldigvis er det ikke bare å hente seg blinkskudd"!

  Sammen med et par andre prøvde jeg å starte egen ørneforing for en del år siden, men vi undervurderte hva slags ekstreme mengder med snø som kommer seg gjennom små sprekker i et halvgodt byggverk. Landskapet rundt var blåst nesten reint for snø, mens skjulet var tilsvarende fullt - jeg måtte måke meg en hule ved ankomst.

  Bare ravn den gangen, for øvrig.

  SvarSlett
 5. Jeg har til dags dato aldri satt mine bein i et ørneskjul så jeg vet ikke hva dere lider dere gjennom :o) Men det blir vel min tur også - etter hvert.

  Det er sjelden jeg studerer ørnebilder nå til dags, men synes dette var ganske bra. Man har kanskje ikke all verdens muligheter til å tenke bakgrunn fra et sånn skjul, men merker meg at du ikke har kappa greinene over og til venstre og tror det var lurt, antar det var et bevisst valg :)

  Ellers er ravn min favorittfulg! Ingenting er som å høre en ravn synge i fjellet. Herlig video! I den innbyggingskoden som youtube gir deg har man mulighet til å angi høyde og bredde. Du får som om du får til å tilpasse det.

  Espen

  SvarSlett
 6. Synes ikke det var så verst bilde, fin stemning og to sjurer, men jeg tenker med en gang på at en død rev som ligger oppå en haug, ikke virker så veldig naturlig, eller tar jeg feil?
  Ellers kunne jeg veldig godt tenkt meg å selv hatt et sjul for fotografering av ørn, vi har jo ørna rundt oss hele tiden her. Må bli når man får bedre tid...

  SvarSlett
 7. Takk for nye kommentarer.

  Du har rett, Jan, det ser ikke så naturlig ut med en dau rev akkurat der. Den ble lagt ut i nattemørket uten min medvirkning; det er i det hele tatt mye man ikke har kontroll med i en slik situasjon.

  Jeg lastet opp videoen rett i bloggen, Espen, og la ikke merke til noen valg. Får gå via Youtube neste gang - takk for tips.

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com