søndag 11. mars 2012

Praktfull ærfugl


Hva i all verden var en praktær?

Som liten gutt med ny fuglebok sto jeg helt fast. Sekretærfugl var greit – jeg skjønte riktignok ikke hvorfor arten fikk det navnet, men jeg visste i alle fall hva en sekretær var. (Min egen storesøster Sissel, for eksempel.)

Men praktær?

Hva slags tittel var det?

Senere i livet har jeg omsider skjønt navnet – og hatt gleden av å bo midt i smørøyet med tanke på praktærfuglen vinterstid. Mens det ennå var drift i sildeoljefabrikken i Vadsø, kunne det ligge 500 praktærfugler i havna. Det er lenge siden nå; det var den gang vi hadde noe som het film i kameraene.

Selv om havna i Vadsø er nesten tom for praktærfugl, er Varanger fortsatt en hotspot for arten. Utenfor Vardø lå det en flokk på 4500 i mars i fjor.

På havet er de dessverre nokså sky, så vi får ikke så nære møter med dem der. Da er det godt vi har havna i Båtsfjord. Hit har fuglefotografer valfartet i årevis, gjerne for å fotografere fra båten til Ørjan Hansen i Arctic Tourist.

Nå har Ørjan gjort en liten genistrek: En liten flytebrygge har fått et overbygg med 12 fotoglugger. Så er den ankret opp midt i bukta der endene farter fram og tilbake for å plukke rester fra fiskebruket. De går i skytteltrafikk på alle kanter av skjulet, fra tidlig morgen til langt ut på ettermiddagen.

(I tillegg til praktærfuglen er det stellerand, havelle og vanlig ærfugl i havna - det får jeg komme tilbake til.)
Ørjan har fått god respons etter at skjulet kom i drift for få uker siden. Jeg var hos ham for å lage en reportasje som du kan se på NRKs nett-TV her - ca 12.15 ut i sendinga.

Og sist lørdag tok jeg turen på ny for å konsentrere meg kun om stillbilder. Aller best er det i skjulet når det er litt vind og bølger. Riktignok er det vrient å fotografere fra en gyngende flytebrygge, men bølgene som spruter rundt endene gjør fort det lille ekstra i bildene.

Jeg vet jeg har utropt brushanen til landets vakreste fugl tidligere, men akkurat nå er jeg litt frelst på praktærfugl, må jeg innrømme. Ofte svømmer den bare et par knappe meter fra skjulet - godt innenfor nærgrensa; da kan man bare nyte synet.

Takket være Ørjan – som du finner på hjemmesiden til Arctic Tourist – er denne fargesterke naturopplevelsen tilgjengelig for alle.

Kanskje han som den første i verden kunne ta yrkestittelen praktær?


17 kommentarer:

 1. Da jeg så på værmeldinga for Båtsfjord på lørdag tenkte jeg med meg selv at det nok var en kar som kosa seg med fotografiapparatet. Jeg visste jo at du hadde planene klare.

  Gratulerer med en nydelig knippe praktbilder!!! Gleder meg som en unge til å komme opp nå!

  Espen

  SvarSlett
 2. Har var det mye bra, og så nærme du har kommet.
  Gjorde seg virkelig med lav kamera vinkel.
  Er veldig vakkre disse fuglene.

  Ruben

  SvarSlett
 3. Veldig flotte bilder av en alldeles nydelig fugl. Har selv tatt noen bilder av denne fra båt, men det er vanskelig, og den er ganske sky som du skriver. God ide med denne flytebryggen, den blir nok populær blant naturfotografer:)

  SvarSlett
 4. Praktbilder av praktærfugl! Blir vanskelig å IKKE dra tilbake til Varanger/Finnmark når man ser slike bilder :-)
  Rune

  SvarSlett
 5. Fantastisk flott serie av ærfuglen, praktærfugl har jeg ikke sett enda så det var gøy å se. Likte alle!

  Ottar

  SvarSlett
 6. Du godeste, dette er noen av de beste bildene jeg noensinne har sett av denne fuglen. Du er virkelig heldig som har fått oppleve dette selv, og vi er heldige som får oppleve det gjennom dine utrolige bilder.

  Tusen takk.

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Praktfulle bilder også:)

  SvarSlett
 9. Hei Knut-Sverre

  Først vil jeg si at jeg knapt har sett så flotte Praktærfuglbilder noen gang,en fryd for øyet!!!
  Fikk et tips om dette for ca 1mnd siden og det fristet helt klart men tiden strekker ikke til i år. Du skriver at det er 12 luker men hvor mange fotografer er det beregnet til og pris vet du det?

  Fint innslag på Nordnytt og det ser bra ut,stampen virket litt mer utrygg for en landkrabbe som meg.

  Ha en fin fotouke.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 10. Flotte bilder av en nydeleg fugl og ikkje minst ei god reklame for dei fugleintreserte
  dette Knut Sverre. Innslaget skulle vært på Norge Rundt... eller ?
  Ha en fin vår fremover.
  Kjell Ivar

  SvarSlett
 11. Joda, de sitter bra disse bildene.

  SvarSlett
 12. Herlig bilder, med et fantastisk lys! Og det flytebryggeskjulet var jo en kjempeidè ! Dette må jo bli en suksess...
  Ser frem til bildene av stellerand og Havelle :-)

  SvarSlett
 13. Fantastiske bilder av en av Norges aller, aller vakreste fugler. Liker hele serien som en helhet, og velger ikke ut noen favoritter.

  Jeg har selv vært på jakt etter denne arten i mange år. Jeg bodde et år i Alta i 07/08, og jeg gledet meg til å få sett og fotografert praktærfuglen. Vi reiste på en fototur til halvøya på Nordkyn, hvor vi blant annet besøkte Gamvik og Slettnes fyr. Kort fortalt, vi var den første fotoklassen som ikke så snurten av arten. Nå 4 år etter har jeg fortsatt ikke lykkes, til tross for utallige turer til en praktærfugl lokalitet ved Straumen, Inderøy. En dag skal jeg lykkes, og hvem vet? Kanskje jeg må ta meg turen helt opp til Båtsfjord?

  Knut BØrge

  SvarSlett
 14. En fryd for øyet. Dette innslaget vil nok lokke en del naturfotografer nordover vil jeg tro.

  Landet vårt er så sørgelig langt.

  SvarSlett
 15. Takk for hyggelig respons!

  Ruben: Lav vinkel er så avgjort viktig. Skaff deg gjerne en vinkelsøker, så slipper du å ødelegge nakken underveis.

  Torbjørn: Om landet var kortere, ville det ikke nådd helt opp til praktærfuglens rike...

  Tommy: Stellerandbildene er ikke på dette nivået, men noen av havella ser godt brukbare ut. Følg med!

  Kjell Ivar: Satser på at Norge Rundt sender en versjon av saken ganske snart.

  SvarSlett
 16. Flotte bilder du presenterer her. Praktærfuglen må da være norges vakreste fugl. Skal til Varanger i april med fokus på Hornøya, men har et lite håp om å få sett både praktærfugl og stellerand. Skulle vært moro å fått testet kamuflasjen, men litt for langt fra Vardø til Båtsfjord denne gangen.

  SvarSlett
 17. Utrolig fine fuglebilder! Har drømt om å se praktærfuglen, drømmer om flere turer nordover også, så da skulle det jo være muligheter. Herlig blogg med mye fint, inspirerer til å skaffe seg lang optikk…

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com