onsdag 24. august 2011

Rekordår for snøugla








Klikk for større bilder


Fjellvandrere, forskere og oppsynsfolk trodde knapt det de så i sommer: Det formelig krydde av snøugle i Finnmark!

Blant naturelskere er det ikke mange fuglearter som står høyere i kurs enn nettopp snøugla. En karismatisk og litt mystisk framtoning er én grunn, den spredte og nokså uforutsigbare forekomsten er en annen. I de fleste år er den helt borte fra norske hekkeområder, og det er ikke registrert kull i Finnmark siden 2007.

Bestanden av snøugle vandrer nemlig hundrevis av mil, og det vi regner som "våre" snøugler oppholder seg nok mer i Russland enn i Norge. Ugler som er radiomerket i Norge trekker langt østover, og tar snarturer til Norge for å sjekke om det er lemen nok til at de bør satse på å hekke her. (Du kan følge reiseruta deres i en rapport hos NINA her.)



Men i fjor høst var det stadig mer smågnagere å se i fjellet, og vi som er opptatt av fjellrev og snøugler begynte å glede oss til denne sommeren. Likevel var det vel ingen som hadde våget å tro på norsk hekkerekord i nyere tid?

NINA-forsker Karl-Otto Jacobsen har samlet hekkefunn av snøugle i Norge i perioden 1968 til 2005, og ingen av disse årene er på høyde med det vi ser i år.

For hold deg fast: Bare i Finnmark er det godt over 20 hekkinger! Nevnte Jacobsen er ennå ikke helt ferdig med å kvalitetssikre dataene, men de endelige tallene er rett rundt hjørnet.

OPPDATERING 26. august: Minst 38, trolig over 40 hekkinger fordelt på sju kommuner i Finnmark og Troms, ifølge NINA.

Jeg hadde gleden av å dokumentere en til da ukjent hekking sammen med Tormod Amundsen og Bjarne Riesto. Det skjedde i den ellers så sorgtunge helga 23.-24. juli, da vi lot terror være terror og strøk til fjells på snøugleleiting.

Først fant vi en hann, deretter så vi hunnen. Da vi fulgte henne i teleskopet, landet hun hos to store unger. Vi var selvsagt i ekstase, ikke minst Tormod, som aldri før hadde sett snøugle - til tross for at han er den klart dyktigste og ivrigste skåderen blant oss.

Mens vi beundret det første kullet noen hundre meter vest for oss, oppdaget Tormod nok en hann et stykke nordover. Jeg fikk ham i teleskopet der han satt med lemen i nebbet, og etter noen sekunder fløy også han bort til to unger!

Eller var det tre?

Vi gikk mot reiret for å telle sikkert, men ungene sprer seg raskt, og vi fant bare en av dem. Vi valgte å forstyrre minst mulig og trakk oss unna mens vi tok noen bilder av de voksne. De holdt seg dessverre på god avstand, men opplevelsen var uansett mye viktigere enn bildene!

Bjarne fant enda tre nye hekkinger noen dager seinere, men det er foreløpig usikkert om disse reirene var kjent for forskerne fra før. (Noen av dem hadde faktisk brukt helikopter under leitingen - det sier litt om hvor godt hvite snøugler synes i terrenget!)

Jeg har fått mange spørsmål denne sommeren fra fotografer og fuglekikkere om snøugle, men av hensyn til både uglene og h*n som tipset meg i første omgang har jeg vært nødt til å holde munn om det jeg vet. Jeg antok det var greit å si hvor i Finnmark vi hadde funnet disse hekkingene, men etter ønske fra Karl-Otto Jacobsen nøyer jeg meg med å si at det var i Finnmark - og at uglene har hekket i flere kommuner her i fylket.




11 kommentarer:

  1. Hadde det på følelsen at dette måtte bli det store snøugleåret når vi på tiurleieken i vår så at det krydde med lemen :) Forskerne påstår også at det er kommet til verden over 100 fjellrevvalper i år :) Artig lesing og tøft bilde av hannen .

    SvarSlett
  2. Svært svært gledelig nytt! Fint at dere holdt ting hemmelig. Det er nok av snøuglekåte fotografer rundt omkring, ikke alle tenker på snøuglas beste. Fin gulpebolle :)

    mvh Espen

    SvarSlett
  3. I følge Karl-Otto Jacobsen var to av de hekkingene jeg fant ikke registrert. Så man har da bidratt med noe. :)

    SvarSlett
  4. Hallo Knut sverre. Du verden hvor heldig Du er!! Dette er en art jeg drømmer om å SE!!Også Fjellreven. I høst har jeg sjansen til å bli med kjentfolk for å oppleve både Snøugle og Fjellrev. Jeg gleder meg som et barn! Flotte biler og en god fortelling om fjellets hvite ugle. Takk. Ole M

    SvarSlett
  5. Moro at snøuglene har hatt et kanonår! God tekst og likte at dere har holdt lokalitetene hemmelig av hensyn til både ugler og oppdageren :-) Flott miljøbilde (øverste) og herlig positur på hannen (nederste).

    Mvh Rune Olsen

    SvarSlett
  6. Svært gledelig nyhet. Vi var mange som var spente på akkurat dette året og det blir intressant å følge med vandringene fremover.

    SvarSlett
  7. Det er utrolig kjekt at det ble et knall år for snøugla. Og ikke minst at de fikk frem godt med unger!
    Slike opplevelser som du har hatt i fjellet er det ikke mange som har hatt. At du har holdt dine oppservasjoner for deg selv syns jeg er veldig bra!
    Har snøugla tilgode selv om vi speidet en del etter den i Finnmark i sommer uten hell. Så nå krysser jeg fingrene for at kanskje en vil trekke sørover til oss i vinter en vet jo aldri...
    Likte godt det første bilde.

    Mvh Rune

    SvarSlett
  8. Hyggelig og intresang lesning dette Knut Sverre. Du er svært heldig som kan få ta del i dette. Likte veldig godt miljøbildet øverst.

    mvh Kjell ivar

    SvarSlett
  9. Så UTROLIG fint at det for engangs skyld vibrerte litt for snøugla igjen!!! Jeg trodde faktisk at løpet var kjørt her i landet. Fine og selvfølgelig sjeldne bilder. Gulpebollen er verd er studie !!

    SvarSlett
  10. Ai, ai - har du fått snøugle! Kjenner jeg er litt misunnelig nå.

    SvarSlett
  11. Flotte bilder, gode nyheter og en bra og informativ tekst (uten å være FOR informativ heldigvis!). Gratulerer med en naturopplevelse utover det vanlige!

    Beste fotohilsen, Fredrik

    SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com