torsdag 2. juni 2011

Småfugl i fluktKlikk for større bilder

Av og til ser man folk sukke over at det arrangeres fotokonkurranser, som om fotografering var en idrett. Da en av debattantene på www.foto.no ikke skjønte hangen til å sammenligne bilder med sportsprestasjoner, repliserte jeg følgende:

"Fotografier er ofte sportspretasjoner - bygget på utholdenhet, konsentrasjon og en del annet som er vesentlig i mange idretter."

Noe av det jeg tenkte på var bilder av småfugl i flukt. Småfugl har oftest en mye mer uforutsigbar fluktbane enn for eksempel måker som seiler rolig av sted. I tillegg er de så små at du ofte må ut med de største og tyngste teleobjektivene. Oppgaven blir slitsom og frustrerende, men desto morsommere er det når man av og til lykkes.

Heipiplerka på Ekkerøy (øverst) gikk på vingene og hang på vinden noen fattige sekunder, akkurat nok til at jeg fikk tatt tre-fire bilder. På ett av dem var vingene i brukbar stilling. Det du ser her er faktisk ikke beskåret så mye som en piksel i ettertid!Tårnseilerne på Klåstadkilen jaktet nokså lavt sist fredag, men gjorde selvsagt sine sedvanlig krappe kast etter insekter. Dette var det nærmeste jeg kom før sola gikk bak en sky. Halve bildet er skåret bort i ettertid.

På Jeløya ved Moss hadde noen linerler funnet sitt paradis på en gressplen. Dessverre fikk jeg bare noen minutter med dem før jeg måtte reise videre, men et par halvskarpe skisser er likevel så løfterike at jeg legger dem ut. Legg merke til hvordan linerla beholder en flue i nebbet mens den gaper for å fange nummer to. Imponerende!9 kommentarer:

 1. Hei! Det er ikke noen enkel øvelse du har holdt på med her, dette krever sin fotograf, og det krever mye av utstyret. Flotte bilder du viser fram, linerla var spesielt flott!

  SvarSlett
 2. Å fange småfugl i flukten er en krevende sport. De beveger seg så sinnsykt fort at det gjerne går noen gigabyte mellom hvert bilde som blir sånn noenlunde bra. Linerlene dine var forøvrig mer enn noenlunde bra!

  SvarSlett
 3. Hehe, jeg er vel en av de som kunne finne på å si noe slikt som det du viser til, angående naturfoto og idrettsprestasjoner.

  Ikke desto mindre, er jeg helt med på at det er fascinerende å prøve på fluktbilder av disse småtassene. Og det første linerlebildet er jo skikkelig fint da.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder, jeg har forsøkt en del ganger så jeg vet hvor vanskelig det er.
  morten borg
  http://kjernebitern.blogspot.com/

  SvarSlett
 5. Linerle bildene var helt topp!
  Samme med tårnseileren og heipiplerka!

  Flott innlegg! Og godt skrevet!

  Mvh Leiv Arne

  SvarSlett
 6. Takk for kommentarer!

  Må bare understreke at linerla er et kraftig utsnitt, så bildet holder kun til nettbruk.

  Men jeg prøver igjen, selsvagt.

  SvarSlett
 7. Fantastisk å se linerla slik. Rene rovfuglen dette :)

  SvarSlett
 8. :o) Det mest severdige bildet er nå det siste spør du meg - selv om det ikke er skarpt. Det er jo et kanontøft øyeblikksbilde, stakkars flue...

  mvh Espen

  SvarSlett
 9. Henger meg på her: God tekst og herlige bilder, særlig linerlebildene var knalltøffe!

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com