tirsdag 14. mai 2013

Steinsprengeren



I Varanger er det rødsildra som er selve vårblomsten. Vi har verken hvitveis eller blåveis, men jeg ville uansett ikke byttet om jeg kunne. Rødsildra hører til der jorda er skrinn; den lager store tepper på flatmark og små lysende fargeklatter i berget der landskapet reiser seg i giv akt.

På latin heter sildreslekten Saxifraga – «den som bryter stein». Når man ser hvordan rødsildra klorer seg fast i bittesmå bergsprekker, er det selvsagt fristende å legge sammen to og to. Men navnet har ingen ting med voksestedet å gjøre. Det var rødsildras slektning nyresildre som først fikk navnet, i tråd med signaturlæren, og steinene det siktes til er nyrestein.

– Den danske legen Henrik Smith omtaler hvor utmerket planten er «til at sønderbryde Blærens Steen, oc uddriffue den gennem Pisset», skriber Pål Hermansen  boka Våre vakreste fjellplanter.









10 kommentarer:

  1. Dette var en helt nydelig serie av en flott vårblomst. Jeg likte best det første og det siste hvor kun blomsten og det nære miljøet er med. Og det siste bildet er i så måte i en klasse for seg.

    SvarSlett
  2. Flotte bilder! Blomster brukes merkelig lite i landskapsbilder her i Norge, merkelig egentlig. Her viser du hvordan det skal gjøres!

    SvarSlett
  3. Artig tekst til flotte bilder - likte spesielt V1-3 !

    SvarSlett
  4. Flott serie! Syns også rødsildra er vakker vårblomst. Likte det siste bildet best, der kom blomen godt frem.

    SvarSlett
  5. Ja, rødsildra er nydelig! Liker hvordan du presenterer den, både i tekst og bilder. Av bildene synes jeg godt om første og siste, men liker også det kvasse miljøet i de andre.

    SvarSlett
  6. Strålende skildring av rødsildra! Med oppvekst i et veis-løst nordnorsk kystsamfunn er rødsildra vårblomsten min. Berggull kalte vi den hos oss, men det er jo egentlig en _helt_ annen art.

    SvarSlett
  7. Fine bilder og ditto tekst. Likte nok det første bildet best med sin enkelhet.

    SvarSlett
  8. Fine bilder og god tekst, flott å se litt farge i naturen igjen.

    Ottar

    SvarSlett
  9. Flott i bilder og tekst
    mvh
    Håvard

    SvarSlett
  10. Vilka vackra blommor, snygga bilder!

    SvarSlett

You are welcome to comment on my posts in English or Norwegian. (Och på svensk, givetvis!) E-mail: knutsverrehorn (at) gmail.com